Teeltwissel? Denk na over beperken van drainwater

Teeltwissel? Denk na over beperken van drainwater

Staat je voor een teeltwisseling? Dan is het zaak goed na te denken over het beperken van de hoeveelheid drainwater en over de opslag van substraat en groenafval. En het is tevens een goed moment voor het uitvoeren van onderhoud, aldus Glastuinbouwwaterproof.nl.

Planning en drainstrategie
Het is belangrijk om de teeltwisseling goed te plannen en de drainstrategie daarop aan te passen. Maak het drainwater op, zodat lozen niet nodig is. Bij een wissel van een belichte teelt is het water ook in onbelichte teelt op te gebruiken.

Opgebruiken drainwater
Als het drainwater in de oude teelt is opgebruikt, hoeft er niets te worden geloosd. Wat kunt u doen om dit te bereiken?

  •     Start circa vijf weken voor het einde van de teelt met het verminderen van de watergift en het verlagen van de EC.
  •     Stel tegen het einde van de teelt geleidelijk een hogere EC van de voorregeling in en beperk de hoeveelheid drain.
  •     Giet de laatste dag(en) alleen met drainwater en beperk de drain, zodat de draintanks leeg raken.
  •     Streef naar een laag watergehalte (ca. 20%) van het substraat. Het ruimen wordt daardoor gemakkelijker en lekwater bij ruimen en afvoeren zal erdoor verminderen. Bovendien kost het afvoeren van droger substraat minder.
  •     Overleg met uw adviseur voor een aanpak van watergift en bemesting, waarmee de productkwaliteit wordt gewaarborgd zonder dat er drain overblijft. De gift van nitraat kan bijvoorbeeld verminderd worden in ruil voor chloride. Er kan ook minder fosfaat gegeven worden, maar houd de pH laag (<5 door meer ammonium te doseren) om de beschikbaarheid van fosfaat en spoorelementen hoog te houden.

Rekening houden met afvoercapaciteit riool
Houd er rekening mee dat bij de teeltwisseling veel restwater in een korte periode vrij kan komen. De afvoercapaciteit van de riolering is meestal beperkt en zeker op het moment dat ook andere bedrijven in de buurt veel water willen lozen. Beoordeel tijdig of er voldoende bufferruimte beschikbaar is om het te lozen water op te vangen. Plaats zo nodig een tijdelijke buffer. Probeer herbruikbare waterstromen zoveel mogelijk gescheiden te houden van te lozen afvalwater. Gedoseerd lozen en tijdig beginnen is het devies.

Lees hier meer tips

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v