'Bij autonome sturing komt heel wat kijken'

'Bij autonome sturing komt heel wat kijken'

In PPS Grenswaarden Waterkwaliteit worden een meetsysteem en stuurmodel ontwikkeld voor het beheersen van de waterkwaliteit in recirculatiesystemen. Hiermee zijn de gewasgroei en plantgezondheid bij toenemend hergebruik van water beter te begrijpen en te waarborgen. Om de link tussen waterkwaliteit en de plant te begrijpen wordt een brede range aan sensoren ingezet, analysesoftware om verbanden te vinden en algoritmen om meetwaarden snel te vertalen in stuuracties voor waterbehandeling. “Het is een complex geheel, dat telkens nieuwe uitdagingen aan het licht brengt”, vertelt projectleider André van der Wurff op Glastuinbouwwaterproof.nl.

PPS Grenswaarden Waterkwaliteit is gestart in 2022 en borduurt voort op het project Waterkwaliteit snel in beeld. Daarin is een mobiele meetunit met sensoren ontwikkeld die telers realtime inzicht biedt in kwaliteitsparameters van het gietwater, zoals het zuurstofgehalte, (ophopingen van) organische stoffen, redox potentiaal en hoeveelheid microbiologie en algen.

“Sensoren zien veel sneller dan mensen wat er in watersystemen gebeurt en hoe planten daar op reageren. In dit nieuwe project willen we het waterzijdige meetsysteem koppelen aan sensoren die de plantgezondheid kunnen meten”, zegt André van der Wurff van Normec Groen Agro Control namens het consortium. Het onderzoek wordt uitgevoerd door  KWR, en Stichting Control in Food & Flowers.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v