HygiŽne centraal bij nieuwbouw HilverdaFlorist

HygiŽne centraal bij nieuwbouw HilverdaFlorist

Nieuwbouw geeft je de meest ideale situatie om van hygiŽne prioriteit nummer ťťn te maken. Dat is het moment om in de ontwerpfase het bedrijf zo hygiŽnisch en praktisch mogelijk in te richten. HilverdaFlorist is in een vroeg stadium in gesprek gegaan met hygiŽnespecialist Dirk Timmers van Royal Brinkman. Dirk Timmers heeft bij de bouwtekeningen geholpen met het doorlopen van de routes, de bewegingen, de looplijnen. Om zodoende alle hygienerisico’s uit te sluiten en kruisbesmettingen te voorkomen.

HilverdaFlorist realiseerde in 2022 een uitbreiding aan de Achterweg, een nieuwbouwlocatie aansluitend aan de bestaande locatie HilverdaFlorist aan de Dwarsweg in De Kwakel. De bedrijven zijn op elkaar aangesloten qua logistiek proces en dat vraagt opperste paraatheid op het gebied van hygiëne. Thijs van Kessel, hoofd facilitaire zaken: “Wij zijn een veredelings- en vermeerderingsbedrijf en leveren uitgangs-/stekmateriaal aan snijbloemen- en potplantentelers van o.a. gerbera, anjer, alstroemeria en helleborus. Dat moét vrij zijn van ziekten en plagen en niet besmet zijn met bacteriën, schimmels en virussen. Dat is ons bestaansrecht. Wij leggen onszelf strenge hygiëneregels op en NAKtuinbouw voert hier ook bijna wekelijks controles uit.”

Risicoanalyse
Dirk Timmers zat al in een vroeg stadium aan tafel bij HilverdaFlorist om de ontwerptekeningen met Thijs van Kessel door te nemen. Dirk: “We zijn gestart met het maken van een risicoanalyse aan de hand van de vijf pijlers van het HortiHygienz kompas. Met deze risicoanalyse zijn concrete oplossingen doorgevoerd.”

Hygiënezones
Het volledige bedrijfsontwerp is verdeeld in drie zones met de kleuren rood, geel en groen. De kweekruimten met de gewassen zijn aangeduid als groene zones. Hier zijn de zwaarste hygienemaatregelen genomen. Een infectie heeft hier de grootste impact. De sorteer- en verwerkingsruimten zijn de gele zone. De rode zones zijn alle gebieden die je niet volledig kan controleren qua hygiëne. Denk hierbij aan het buitenterrein en de ruimte waar nieuw materiaal wordt aangeleverd door chauffeurs. Op de grens van iedere zone worden hygiënemaatregelen getroffen voordat men de nieuwe zone kan betreden. Dirk Timmers: “Wij hebben HilverdaFlorist een totaalaanpak kunnen bieden met hygiëneoplossingen uit het HortiHygienz programma. De geïnstalleerde oplossingen bij HilverdaFlorist zijn divers. De desinfectie van personen (handen en schoeisel) vindt plaats middels verschillende hygiënesluizen, de desinfectie van wielen en schoenen gebeurt met het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’, de desinfectie van teelttafels met een geavanceerde sprayboom en de desinfectie van gietwater met een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide. HilverdaFlorist maakt voor desinfectie van bacteriën, schimmels, virussen en viroïden gebruik van de producten Menno Florades, Enno Rapid en Huwa-San TR-50.”

Noviteit
HilverdaFlorist heeft een noviteit in de tuinbouw op het gebied van hygiëne. Op vier plaatsen op de kwekerij ligt hier het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’. Bij de levering van plantmateriaal en andere goederen van buiten naar binnen geldt de hoogste paraatheid. Alle heftrucks en palletwagens rijden direct na binnenkomst over het nieuwe ‘Wheel and Sole Cleaning System’. Het is een duurzaam systeem dat zeer geschikt is voor intensief gebruik. Dit nieuwe systeem ligt op 4 cruciale punten in het bedrijf, telkens wanneer er van zone wordt gewisseld. In een uitsparing van 2 bij 3 meter in de betonvloer liggen rvs-roosters met beweegbare borstels in een bad van het desinfectiemiddel Menno Florades. Thijs van Kessel: “Royal Brinkman heeft ons in het hele proces van begin tot eind geadviseerd. Samen hebben wij het optimale hygiënelevel voor ons bedrijf weten te realiseren! We laten niks aan het toeval over en hygiëne gaat boven alles”, zegt Thijs van Kessel. “Alles wat beweegt, wordt ontsmet en hiermee zijn alle risico’s op overdracht van ziektes zo goed als uitgesloten. Alles is vooraf goed doordacht en uiteindelijk geïnstalleerd.”

Bekijk hier een video over de hygiënemaatregelen bij HilverdaFlorist:

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v