'Leuk om voor de tuinbouw aan de slag te gaan'

'Leuk om voor de tuinbouw aan de slag te gaan'

Met Renske Dortland heeft Glastuinbouw Nederland een nieuwe regiocoördinator in huis voor de provincies Drenthe en Groningen. Als spin in het web verbindt zij belanghebbende partijen, met als hoofddoel een het vestigingsklimaat voor de aanwezige tuinbouwbedrijven te bewaken en verbeteren.

Voor Renske Dortland, woonachtig in Twente, was de functie van regiocoördinator Groningen/Drenthe een mooie kans om weer volledig in de glastuinbouw aan de slag te kunnen. Zij is per 1 maart de opvolger van Harrie Vreman. In vorige functies was zij wel zijdelings betrokken bij de sector. Zo stond zijn in haar laatste baan bij waterschap Vechtstromen mede aan de basis van het programma ‘Duursaam Glashelder’. Met haar studieachtergrond past Dortland prima in het profiel van regiocoördinator glastuinbouw. Zij studeerde Tuinbouw aan de HAS in Delft en vervolgens Plantenveredeling en Gewasbescherming in Wageningen.

Momenteel bouwt Dortland aan een relevant netwerk, onder meer door veel tuinbouwbedrijven te bezoeken samen met regiovoorzitter Cees Ruhé. “Er zitten veel goede ondernemers hier. Dat maakt het echt heel leuk om aan de slag te gaan voor de tuinbouw. Bovendien is dit de sector waar ik ooit ook voor gestudeerd heb. Graag zet ik me in voor toekomstbestendig en duurzaam ondernemerschap in de sector", zo laat Dortland aan Goedemorgen weten.

Haar rol ziet Dortland vooral als die van verbindend. “Om verder te komen op diverse thema’s gaat het erom de kennis en expertise van verschillende partijen bij elkaar te brengen. Als Glastuinbouw Nederland hebben wij de nodige specialisten in huis, op de vaste thema’s energie, plantgezondheid, water & omgeving, arbeid en gezond & geluk gezondheid & geluk.” Daarnaast legt Dortland ook contacten met de betrokken provincies, gemeenten en waterschappen en met kennispartijen. Ook Greenport Noord is relevant voor het netwerk.

Waterkwaliteit
Op het thema water heeft Dortland al de nodige expertise in huis. Na een fusie van twee waterschappen kreeg zij negen jaar geleden het glastuinbouwgebied Emmen in haar beheergebied. Daar raakte zij betrokken bij Duursaam Glashelder. Binnen dit maatregelenprogramma werkten de sector, waterschappen en provincies vijf jaar lang intensief aan de verbetering van de waterkwaliteit in de noordelijke glastuinbouwgebieden.

Tijdens het traject merkte Dortland dat ondanks de complexe regelgeving de telers een heel positieve en constructieve houding lieten zien. Het begon met bewustwording en kreeg een vervolg met het maken van bedrijfswaterscans. Op basis van die doorlichting namen ondernemers maatregelen tegen het weglekken van waterstromen en het ontstaan van normoverschrijdingen. Mede dankzij Duursaam Glashelder stevenen de telers af op het halen van de waterdoelen van 2027.

Momenteel is veel aandacht voor de thema’s arbeid, onderwijs en uiteraard de  energietransitie. Dortland: “De telers willen graag verduurzamen en kunnen beschikken over voldoende energie voor verwarming en belichting. Dat is een van de uitdagingen die er ligt.”

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v