'Afstand nemen van de dagelijkse realiteit'

'Afstand nemen van de dagelijkse realiteit'

Kwekerij A. Bakker in Heerhugowaard valt niet makkelijk in een hokje te stoppen. Het bedrijf kweekt tulpen- en leliebollen en teelt leliebloemen uit de eigen bollen. De teelt is virusvrij, de kwaliteit ligt hoog en de kwekerij investeert flink om verspilling in het volledige productieproces te voorkomen. Kortom: de scope is breed. Maar hoe breng je dat nu goed over op de buitenwacht? Royal FloraHolland ging in gesprek met directeur-eigenaar Marco van Uden.

Een enorme put, op steenworp afstand van het kantoorpand van de kwekerij. Op de dag van het interview is het graven hier in volle gang. Zo’n tweehonderd meter verderop ligt net zo’n put. “Hier slaan we straks onze warmte op, en daar onze kou”, wijst Marco. Het is een van de grote investeringen van de afgelopen jaren, vertelt hij.

Aluminium buizen en geïsoleerde zwarte leidingen verbinden de verschillende koel- en warmtekamers en loodsen van de kwekerij aan elkaar. “De warmte die vrijkomt uit de koelmotoren van onze vriescellen gebruiken we om ruimtes te verwarmen en andersom. Met de putten erbij slaan we warmte en kou straks op voor later gebruik, bijvoorbeeld in de winter of juist in de zomer. Zo verspillen we niks.”

Lelies efficiënt kweken
In de kassen in Heerhugowaard – 34.000 vierkante meter in totaal – staan helgroene stelen lelies, voor zover het oog reikt: van jonge spruiten tot volgroeide stelen. De weelderige kelken van de bloemen zijn nog dicht – vanwege kwaliteit en houdbaarheid gaan ze idealiter pas open als ze de eindklant bereiken. Marco: “We proberen de kassen zo efficiënt mogelijk te benutten. In het grootste gedeelte zijn geen looppaden, maar werken we met rolcontainers. De planten worden in het kweekproces automatisch steeds een stukje verder geschoven. Elk streepje zon dat hier binnenvalt, valt daardoor regelrecht op onze lelies.”

Lees verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel