Waarschuwing voor 'shoulder surfing'

Waarschuwing voor 'shoulder surfing'

Mensen reizen het hele jaar door voor vakantie of zaken, maar helaas doen criminelen dat ook. Cybercriminelen richten zich graag op nietsvermoedende toeristen, die op vakantie misschien iets minder oplettend zijn.

"Terwijl de meeste reizigers op populaire bestemmingen alert zijn voor zakkenrollers en niet met zakken vol geld rondlopen, focust de huidige generatie criminelen zich eerder op je mobiel dan op je portemonnee", zegt Marijus Briedis, cyberbeveiligingsexpert bij NordVPN.

Het nieuwste fenomeen dat we zien is 'shoulder surfing', waarbij iemand je persoonlijke gegevens probeert te stelen door over je schouder mee te kijken, terwijl je in het openbaar een mobiele telefoon, laptop of ander apparaat gebruikt. Cybercriminelen kunnen deze gevoelige informatie vervolgens gebruiken om identiteitsfraude te plegen en je bankrekening te hacken, terwijl dieven het apparaat gewoon uit je handen kunnen grissen en precies weten hoe ze het moeten ontgrendelen.

Om je reis naar het buitenland veiliger te maken, zijn dit een paar van de beste manieren om ‘shoulder surfing’ te voorkomen:

Activeer gezichtsherkenning
"Een ontgrendelde telefoon kan veel van je persoonlijke informatie onthullen, dus als een crimineel je een toegangscode heeft zien invoeren, kan dit je het ideale doelwit maken", zegt Marijus Briedis. “Diefstal wordt echter een stuk moeilijker om uit te voeren als ze je gezicht nodig hebben om je gegevens in handen te krijgen.” Gezichtsherkenningstechnologie wordt steeds beter. Het wordt nu veel gebruikt op moderne smartphones en in apps voor mobiel bankieren, evenals Apple Pay en Google Pay. De technologie is veilig en analyseert je gezicht op verschillende manieren, zodat jij de enige bent die toegang kan krijgen. Als je het nog niet op je telefoon hebt ingesteld, overweeg dit dan te doen voordat je op reis gaat, omdat de technologie wat tijd nodig heeft om alle hoeken van je gezicht te leren kennen. Als je je telefoon toch voor contactloze betalingen gebruikt, zorg er dan voor dat je Face ID of een wachtwoord als veiligheidsmaatregel hebt ingesteld, omdat dit je betaalkaarten in gevaar kan brengen.

Een pincode is niet genoeg
Als je een prachtig uitzicht of een populaire attractie ziet, kun je de mensen om je heen makkelijk uit het oog verliezen wanneer je de perfecte foto probeert te maken. Het proces van het ontgrendelen van je telefoon, het maken van een foto en het inloggen op socialmedia-accounts onthult verschillende sets van persoonlijke gegevens. Voor een alerte cybercrimineel kan dit genoeg zijn om je gevoelige gegevens te stelen. En als je op reis bent, kan het delen van vakantiefoto’s op social media inbrekers thuis groen licht geven. Wachtrijen bij toeristische hotspots vormen een groot risico, omdat het moeilijk is de verleiding te weerstaan om naar je telefoon te kijken, zelfs als er andere mensen vlak achter je staan. Probeer je telefoon af te schermen voor iedereen die naast je staat.

Wees je eigen bankmanager
In plaats van een heuptas vol buitenlandse bankbiljetten, gebruiken vakantiegangers steeds vaker debet- en creditcards in het buitenland, vooral omdat veel banken geen kosten in rekening brengen voor betalingen of je de mogelijkheid geven zonder extra kosten lokale valuta te kopen. Het gevaar van volledig cashloos zijn, is dat je tijdens je reis veel afhankelijker bent van technologie. Dit betekent dat je in een situatie terecht kunt komen waarin je je app voor mobiel bankieren in het openbaar moet gebruiken. Vermijd het gebruik van je telefoon om toegang te krijgen tot je bankrekening als je in een drukke omgeving bent. En als je geld van de ene naar de andere rekening moet overmaken, doe dit dan voordat je je hotelkamer verlaat en probeer je budget voor die dag te bepalen.

Verbeter de beveiliging van je telefoon
Wat het veilig houden van je gegevens betreft, kun je je telefoon als een bankkluis zien. Tussen alle apps, berichten, foto's en e-mails door realiseer je je misschien niet hoeveel waardevolle informatie er op je apparaten staat opgeslagen. De beste manier om ervoor te zorgen dat criminelen moeilijk toegang tot je smartphone en apps kunnen krijgen, is door sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken. Vermijd veelgebruikte of makkelijk te raden wachtwoorden, zoals namen, geboortedata of '1234' om je telefoon te openen. Het is de moeite waard om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, omdat dit het voor een crimineel veel makkelijker maakt om toegang tot verschillende sites en diensten te krijgen. Het nadeel van complexe wachtwoorden is dat ze moeilijk te onthouden zijn. Als een dief je tas steelt en een notitieboek vindt waar je wachtwoorden in staan, is dit ook een makkelijke manier om je identiteit te stelen. Overweeg een versleutelde wachtwoordmanager zoals NordPass te gebruiken om ze op één plek op te slaan zonder jezelf in gevaar te brengen. Tweefactorauthenticatie is ook een goed idee, omdat je dan een extra beveiligingscode ontvangt die je op de wachtwoordpagina in moet voeren. Dit kan een eenmalige toegangscode zijn die naar een ander apparaat wordt gestuurd, of het gebruiken van gezichtsherkenning als extra stap.

Gebruik een privacy screen
Privacy screenprotectors, ook bekend als privacyschilden, zijn een geweldige manier om te voorkomen dat mensen over je schouder mee kunnen kijken. Ze werken door ervoor te zorgen dat je een scherm alleen onder een bepaalde hoek kunt bekijken, waardoor het zelfs voor een toegewijde ‘schoulder surfer’ erg moeilijk wordt om gevoelige informatie te stelen.

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v