'Verschraling assortiment ligt op de loer'

'Verschraling assortiment ligt op de loer'

Het pakket aan chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt in rap tempo kleiner. En die tendens zal de komende jaren verder doorzetten, benadrukken gewasbeschermingsspecialisten in een rondetafelgesprek met KAS Magazine. Dat brengt grote - hele grote! - uitdagingen met zich mee voor de glastuinbouwsector.

Om deze te tackelen, is actie geboden. Volgens de specialisten is met name preventie cruciaal, net zoals samenwerking in en met de keten. “Alleen op die manier kunnen we in ons land economisch rendabel blijven telen.”

‘Hoe kan de tuinbouw in de toekomst ziekten en plagen het hoofd blijven bieden en goede producten blijven afleveren, op economisch haalbare wijze?’ Dat is de centrale vraag in een rondetafelgesprek waarbij drie ‘zwaargewichten’ op het gebied van gewasbescherming aanschuiven: Jolanda Wijsmuller van Bayer, Kyra Broeders van Glastuinbouw Nederland en Richard van Spronsen van Van Iperen.

Kyra Broeders benadrukt dat Glastuinbouw Nederland zich vooral zorgen maakt over de toekomst van de kleinere teelten. “Voor de grotere teelten zullen er waarschijnlijk voldoende mogelijkheden blijven, maar bij de kleinere teelten is dat een ander verhaal. In het ergste geval zijn bepaalde teelten helemaal niet meer mogelijk. Ook ligt verschraling van het assortiment op de loer.” Richard van Spronsen ziet dit laatste nu al gebeuren. “Sommige chrysantensoorten zijn bijvoorbeeld dusdanig gevoelig voor trips dat telers deze in de toekomst moeten gaan schrappen, aangezien ze niet meer kunnen corrigeren. Een uitermate zorgelijke ontwikkeling. En dat geldt niet alleen voor chrysant, maar ook voor de rest van de Nederlandse sierteelt.”

Lees het volledige interview in KAS Magazine nummer 3 van 2023.

(Foto: KAS Magazine)

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v