Sticky disc voorkomt schade ringpootoorworm

Sticky disc voorkomt schade ringpootoorworm

Gerbera United start binnenkort tegelijk met andere gerberakwekers met het grootschalig gebruik van Sticky discs van Royal Brinkman in de strijd tegen de ringpootoorworm. Op de kwekerij van Gerbera United in Nootdorp, Moerkapelle en Zevenhuizen gaan de Sticky discs onder alle teeltgoten. Ringpootoorwormen zijn lichtschuw en vochtminnend en houden zich in kassen veelal schuil onder het teeltsysteem waar gronddoek ligt. Door Sticky discs te bevestigen rondom alle waterslangen en staanders onder het teeltsysteem, is het voor de ringpootoorworm niet mogelijk om het gewas van onderaf te bereiken.

Ringpootoorwormen vormen al een aantal jaren een bedreiging in gerbera. Door het wegvallen van breedwerkende middelen groeien de aantallen in het gewas. De mate van schade in gerbera is soortafhankelijk, maar ringpootoorwormen zorgen overal voor gewas en bloemschade. Het aanvreten van jonge bloemknoppen geeft de grootste schade en oogstderving.

Aanpak
Gijsbert Verboom van Gerbera United heeft allerlei biologische middelen geprobeerd in de aanpak maar met beperkt resultaat. “Uiteindelijk zijn we gaan nadenken over een methode van het afschermen van de leidingen, slangen en staanders. Deze kruipende oorwormen bewegen zich via het teeltsysteem omhoog op zoek naar gewas, en met succes helaas.” Gijsbert vertelt dat de testen met omgekeerde gelijmde koffiebekertjes uit de kantine goed uitpakten. Royal Brinkman werd gevraagd mee te denken om deze oplossing praktisch toepasbaar te maken.

Gele eenzijdig klevende schijf
Het resultaat is de gele Sticky disc; een eenzijdig klevende schijf met een uitgestansde kern en voorzien van een kliksysteem. De Sticky disc is verkrijgbaar in 2 diameters: 132 mm voor staanders van teeltgoten en 165 mm voor drainslangen en waterslangen. Het is een keuze om deze Sticky discs aan te brengen tijdens de teeltwisseling van Gerbera, dan zijn alle punten eenvoudig bereikbaar.

Gerbera United heeft inmiddels besloten om alle teeltafdelingen te voorzien van Sticky discs. Gijsbert: “We gaan de Sticky discs gebruiken op al onze kwekerijen, in nieuwe en bestaande vakken. Tijdens de teeltwisseling rekenen we dan in de nieuwe vakken definitief af met ringpootoorworm. In de afdelingen met bestaande gewassen plaatsen we ook Sticky discs om te voorkomen dat er nog meer ringpootoorwormen naar boven komen. Om de schade beperkt te houden."

Royal Brinkman is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Sticky disc. De Sticky disc is een mooi voorbeeld van ‘Let’s improve together’. Dit is de manier waarop we bij Royal Brinkman werken aan productontwikkeling: samen met de teler het resultaat van het gewas verbeteren. Alle leidingen onder de teeltgoten kunnen worden voorzien van Sticky discs. Er zijn ook telers met rechthoekige staanders onder de goot in plaats van rond. Hier is ook een oplossing voor, Sticky discs met een rechthoekige kern. In de webshop zijn de Sticky discs vindbaar, compleet met maatvoering, diameter en soort kern.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v