Spuitproef geeft telers inzicht over emissie

Spuitproef geeft telers inzicht over emissie

Tijdens bespuitingen van het gewas zijn telers geneigd om te veel water te gebruiken en met te hoge druk te spuiten. Dat heeft ongewenste emissies van gewasbeschermingsmiddelen tot gevolg. Syngenta organiseert geregeld spuitdemonstraties om het inzicht bij telers hierover te vergroten. Op 28 september was de gerberasector aan de beurt. Zo’n zestig bezoekers bezochten het spuittechniek event bij Jac. Oudijk Gerbera in Moerkapelle.

“We hebben de spuitrobot van de teler verschillende bespuitingen laten doen met verschillende druk en rijsnelheden. Hieruit bleek dat met 2.000 liter per hectare het resultaat even goed is als met 3.000 liter. In plaats van 10 bar is een spuitdruk van 5 bar aangehouden”, vertelt Caroline van den Hoek, gewasadviseur van Syngenta.NMinder water kan zelfs een betere bedekking en indringing geven, vooral als telers er de juiste hulpstoffen aan toevoegen. “Het toevoegen van hulpstoffen vraagt wel enige kennis. Je moet weten wat je doel is, waartegen je spuit en op welk moment. Het blijkt dat niet iedereen daar een goed beeld van heeft.”

Van den Hoek ziet dat in de praktijk vaak een te hoog watervolume wordt ingezet. Telers redeneren veelal dat ze veel water moeten gebruiken om het middel goed te laten werken, merkt ze. Maar bij te veel water spuiten gaat het water afdruipen van de planten waardoor een fors deel van de middelen op de potgrond, de trays en de kasvloer terechtkomt, weet zij. Ook ontstaat er bij een hogere spuitdruk meer drift, waardoor waterdruppeltjes door de kas gaan zweven en niet op het gewas komen, met het risico dat ze mogelijk in het milieu terechtkomen.

Er was veel belangstelling van telers en sectorvolgers voor het ‘spuittechniek event’ van Syngenta in Moerkapelle. Diverse specialisten gaven op de bijeenkomst een toelichting op onderwerpen als de verandering en vergroening van het middelenpakket, duurzaamheid, hulpstoffen en de optimale spuittechniek. Het hoogtepunt van de bijeenkomst was voor de telers het bekijken van de resultaten van de spuitproeven. De organisatie had de avond tevoren de spuitdemo al laten uitvoeren. Aan het water was een fluorescerende stof toegevoegd, die met behulp van blacklights zichtbaar werd. Aan de oplichtende spikkels op het gewas konden telers met eigen ogen goed zien hoe de bedekking per behandeling uitpakte. Ook waren doeken op de grond rondom de plantbedden gelegd. Daarmee werd inzichtelijk hoeveel water – en dus middelen – er soms geknoeid worden.
 
“Dat soort dingen zijn echt eye-openers voor telers en teeltmanagers. Veel bezoekers gaven ook aan dat ze aan de slag gaan met hun spuitinstellingen, zoals de spuitdruk en rijsnelheid. Het gaat om bewustwording, meestal hanteren bedrijven vaste spuitinstellingen uit gewoonte”, vertelt Van den Hoek. Ze spreekt van een heel geslaagd event, vanwege de hoge opkomst, goede discussies en de openheid waarmee alle onderwerpen besproken werden.

(Foto: Syngenta)

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v