LKP Plants automatiseert scouting in Bromelia

LKP Plants automatiseert scouting in Bromelia

LKP Plants in Moerkapelle is met 8 hectare één van de grootste en modernste Bromelia kwekerijen van Nederland. Het bedrijf zet vol in op automatisering en digitalisering, en heeft de laatste jaren dan ook veel geïnvesteerd in automatische teeltsystemen. Daarnaast wordt er sterk gerenoveerd voor de verduurzaming van de kassen. Die verduurzaming vertaalt zich ook naar een al jaren volledig biologische teelt. Hierbij wordt er enkel met natuurlijke vijanden gewerkt tegen verschillende plaaginsecten, waaronder lastige motjes die veel schade kunnen aanrichten.

Eind 2021 is LKP van start gegaan met het PATS-C systeem op één van de tuinen. Met dit systeem hebben Marco Koolhaas, mede-eigenaar, en Bas Krens, teeltspecialist, de monitoring van de plaagmotten geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Bas: “Ik loop zelf dagelijks door het gewas, waardoor ik al snel afwijkingen opmerk. Maar voor de plaagontwikkeling van de motjes vertrouw ik nu volledig op het PATS-C systeem. We zijn dan ook gestopt het met het nalopen van de vanglampen, die sowieso al lastig na te lopen zijn door ons teeltsysteem.”

Ook op het gebied van plaag monitoring zet LKP dus vol in op automatisering. Bas en Marco zijn erg tevreden over het PATS-C systeem, en hebben hiermee aan kunnen tonen dat de omschakeling naar een volledig biologische aanpak met natuurlijke vijanden goed uitpakt. Een strategie waaraan ze vast blijven houden, nu het middelenpakket steeds beperkter wordt. PATS-C is daarnaast een mooie aanvulling op de reguliere gewascontroles.

De biologische strategie van LKP bestaat uit een standaard “nematoden recept” waarbij er intensief wordt gewerkt met twee varianten tegen trips en mottenplagen. De nematoden worden op alle LKP-locaties gebruikt en helpen erg goed bij het drukken van de mottenpopulatie. Een chemische correctie vindt bij uitzondering plaats. Zo was dit in 2022 slechts eenmaal nodig om de plaag te minimaliseren. Vervolgens is de plaag bijgehouden met de nematoden.

De succesvolle biologische aanpak waar LKP al jaren mee werkt, blijkt ook goed uit de data vanuit de digitale plaagmonitoring. Hoewel er door het jaar heen in 2022 aanzienlijk wat druk gemeten is, is dit uiteindelijk in de afgelopen winterperiode succesvol geminimaliseerd. Hierdoor ziet de uitgangssituatie in maart van dit jaar (2023) er erg goed uit. De druk in maart dit jaar is zelfs 6x (!) zo laag als de druk van de motjes in de maand maart vorig jaar. Dit seizoen wordt er dan ook een veel minder snelle en steile plaagontwikkeling verwacht.

Na de aanstaande verbouwing van één van de tuinen breidt LKP komende zomer de automatische plaagmonitoring ook uit naar de andere tuinen. Daarnaast kijkt het bedrijf met belangstelling naar de oplossingen van PATS die het bestrijden zelf automatiseren, als ondersteuning van de biologische aanpak.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v