Kassen Route Westland officieel gelanceerd

Kassen Route Westland officieel gelanceerd

Met het aanbreken van het voorjaar staat ook het toeristisch seizoen weer voor de deur. Op een bijeenkomst in Tomatoworld is het toeristisch seizoen officieel geopend en hebben experts hun licht laten schijnen over de toeristische kansen die er in Westland zijn.

“We kijken terug op een goede bijeenkomst waarbij we aandacht hadden voor de mogelijkheden die al zijn benut, maar vooral ook hebben gekeken op welke vlakken we gezamenlijk nog stappen kunnen maken. Bij dat laatste valt dan vooral te denken aan het agrotoerisme, het thema van de bijeenkomst. Angelique de Wit, voorzitter van Stichting Bezoek Westland opende de bijeenkomst met een welkomstwoord. Sprekers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en Betuws Best hebben ons meegenomen in de potentiële samenwerking met de agrarische sector, in Westland de glastuinbouwsector. In de Betuwe zijn leerzame ervaringen opgedaan met het op de kaart zetten van het gebied met streekproducten”, zegt Jeroen Beelen, marketing-coördinator van Bezoek Westland. 

Introductie Kassen Route Westland
Een voorbeeld van het ontwikkelen van aantrekkelijk agrotoerisme is de ‘Kassen Route Westland’, waarbij mensen op de fiets langs diverse tuinbouwbedrijven gaan. Op initiatief van de gemeente Westland is in 2022 subsidie aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland om de Westlandse kassen ‘beleefbaar’ te maken. Westlander en fietser Theo van der Valk heeft Bezoek Westland geholpen met het bedenken van aantrekkelijke routes. Een stuurgroep met Westlandse kwekers heeft vervolgens tuinders benaderd om mee te doen met het project. “Het is een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met de glastuinbouw”, zegt Van der Valk met gepaste trots.

Er zijn drie routes langs 22 kwekers die je kunt downloaden via Route.nl, iziTravel, met GPS-coördinaten of een geschreven routebeschrijving. Deze starten vanuit Monster, Naaldwijk of Wateringen. Je komt langs een grote diversiteit aan glastuinbouwbedrijven; bloemen, planten en groenten; alles komt aan bod. Bij elk van de 22 tuinders staat een infobord voor het bedrijf waarop je QR-codes kunt scannen. Die nemen je mee naar informatiefilmpjes over de tuinder en achtergrondverhalen over duurzaamheid, teelt en wateropvang. Er zijn routes van 18 km., 32 km. of 34 km.
Voorzitter Angelique de Wit overhandigde een routebord aan de wethouder als symbool voor de opening van de Kassen Route Westland.

Gemeente Westland   
Gemeente Westland juicht initiatieven zoals deze Kassen Route Westland van harte toe. “We hebben duidelijke keuzes gemaakt in onze uitvoeringsagenda toerisme en recreatie. De fietstocht langs de kassen sluit naadloos aan bij onze visie om in te zetten op agrotoerisme. We willen mensen laten zien wat er gebeurt in de Westlandse kassen. De fietsroutes zijn voor een brede doelgroep interessant. Dat ga ik binnenkort zelf eens uittesten,” besluit wethouder Anko Goudswaard, die toerisme in zijn portefeuille heeft.

Meer informatie en alle routes van de Kassen Route Westland zijn te vinden op www.bezoek-westland.nl/kassenroutewestland    

 

Bron:

Deel artikel