11 jaar Aspergebedevaart

11 jaar Aspergebedevaart

Bij de tiende editie van de jaarlijkse ‘Aspergebedevaart’ van sterrenkok René Brienen, vorig jaar in de Zwitserse Hostellerie am Schwarzsee, verwachtte iedereen dat de hogepriester van de aspergeliefhebbers het bij deze tien keer zou laten. Maar het aspergesap in de aderen van Brienen kruipt waar het niet gaan kan, met als gevolg dat half april voor de elfde keer een select gezelschap Nederlandse chefs weer asperges gaat koken in de Hostellerie van Limburger Peter Roodbeen.

Afgelopen weken heeft René Brienen in de aanloop naar Zwitserland een noviteit ontwikkeld, te weten een aspergedumpling. ‘Ik wil de jeugd meer aan de asperges krijgen, vandaar dit Aziatisch getinte gerechtje. Jonge mensen vinden asperges bereiden vaak veel werk, dus ik heb geprobeerd daar op in te spelen, onder het motto ‘gemak dient de mens’. De aspergedumplings staan tijdens de aanstaande ‘bedevaart’ ook prominent op de kaart van het asperge galadiner in het Zwitserse Schwarzsee. Traditioneel gaat ook weer de bekende hooikist mee, waarin René Brienen zijn Limburgse hooiham bereidt.

De deelnemende chefs zijn Paul Fagel, Frans Gerrits, Hans Snijders, André van Doorn, Servais Tielman, René Brienen, Jacob Jan Boerma, Hein Willemsen, Sebastiaan Follong, Bertus Liefting, Marc Vaessen, Stephan Nijst en William van Hest. Nestor van het gezelschap is de inmiddels 81-jarige Paul Fagel die vorig jaar door Gault Millau werd onderscheiden met de Lifetime Achievement Award.

Voor Nederlandse asperge-liefhebbers die ook eens op een andere manier van het witte goud –namelijk mét uitzicht op de besneeuwde Zwitserse Alpen- willen genieten, heeft Hostellerie am Schwarzsee een aantrekkelijk geprijsd verblijf samengesteld, inclusief aspergegala. Voor informatie en boekingen: www.hostellerieamschwarzsee.ch.

 

Bron:

Deel artikel