'Zonder internationale werknemers geen bestaan'

'Zonder internationale werknemers geen bestaan'

Voor de glastuinbouwsector zijn internationale werknemers nodig - een groep die speciale aandacht vraagt. In onze samenleving is hier veel om te doen. Samen met anderen is de sector bezig om goed en veilig werk te bieden voor deze groep broodnodige collega’s. Niet alleen nu, maar ook voor de toekomst. Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland, gaat op de website van Glastuinbouw Nederland op dit onderwerp in.

In januari kwam het rapport ‘Gematigde groei’ van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 uit, met daarin uitspraken over migratie. De complete reactie van Glastuinbouw Nederland op dit rapport vind je hier. "Dit jaar loopt het gesprek door en als sector blijven wij deelnemen", aldus Bom-Lemstra.

“Zonder internationale werknemers kan onze sector niet bestaan. Belangrijk is en blijft het dialoog met de omgeving. Elke Nederlander wil een gevulde groenten- en fruitafdeling als ze boodschappen doen. Maar de knelpunten voor de omgeving zitten in huisvesting en misstanden. Daarover moeten we in gesprek gaan en blijven. Zowel voor de omgeving als zeker voor de arbeidsmigrant. Bij gezond en veilig werken hoort ook goede huisvesting en een prettige arbeidsrelatie: via ondernemer of via uitzendbureau.”

“Met het nieuwe jaar alweer bijna 2 maanden oud blik ik graag terug op een bewogen 2023 en de initiatieven die tot stand gekomen zijn om de positie van internationale werknemers te verbeteren. Als glastuinbouw sector vinden wij het belangrijk om dit in verbinding met onze omgeving te doen.”

Grip op arbeidsmigratie
Om de dialoog op gang te brengen is onlangs het Deltaplan ‘Grip op arbeidsmigratie’ gelanceerd. Een initiatief van OTTO Work Force, met concrete aanbevelingen om ervoor te zorgen dat arbeidsmigratie beter geregeld wordt. In dit plan staat arbeidsmigratie in Nederland op een verantwoorde manier centraal. Om dat te realiseren is samenwerking en communicatie met veel partijen nodig. In conceptfase heeft onze Maatschappelijke Raad van Advies, samen met enkele leden, meegedacht.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v