Voorbereiden op ODE-stijging

26-11-2019    09:54   |    Glastuinbouw Nederland

De veelbesproken ODE-wet is twee weken geleden met een meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Glastuinbouw Nederland heeft daar met teleurstelling kennis van genomen. De wet moet echter nog door de Eerste Kamer, terwijl een aangenomen motie in de Tweede Kamer kan worden gezien als een ‘herkansing’. Dat neemt niet weg dat ondernemers zich ook moeten voorbereiden op de ODE-stijging, want die is dan per 1 januari 2020 al van kracht.

Op dinsdag 12 november overhandigde Glastuinbouw Nederland een petitie over de gevolgen van de ODE-heffing aan de vaste Kamercommissie Financiën van de Tweede Kamer. In het verlengde van de 1.500 steunbetuigingen, spraken ook Greenports Nederland en diverse warmtecoöperaties hun zorgen uit over de gevolgen van de forse stijging van de Opslag Duurzame Energie. Daarnaast heeft VNO-NCW in politiek Den Haag aandacht gevraagd voor de ODE-problematiek.

Strijdbaar
Hoewel het krachtige signaal nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, blijft voorzitter Sjaak van der Tak strijdbaar: “Door de motie die wel is aangenomen, wordt de staatssecretaris van Financiën aangespoord om te monitoren wat de concrete gevolgen van de tariefstijging zijn voor glastuinders. Ik zie dat als een herkansing, omdat ondernemers die harde feiten zeker kunnen aanleveren. Dat hebben ze in de week van de petitie deels al gedaan. Wat zijn de oplossingen die bedrijven zien? En vooral ook: wat betekent het voor de verduurzaming van de bedrijven? Daar gaat het om.”

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws