Veel tuinders verdienen aan nevenactiviteiten

10-07-2018    10:02   |    Goedemorgen

Boeren en tuinders hebben vaak andere activiteiten op het bedrijf. Een kwart van de agrarische bedrijven verdient geld bij met bijvoorbeeld een kinderopvang, camping, winkel of vergaderruimte. En 1 op de 10 wil dit soort activiteiten in de toekomst gaan doen.

Dat blijkt uit onderzoek dat land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vandaag aanbiedt aan landbouwminister Carola Schouten. Boeren halen een steeds groter deel van hun inkomen uit nevenactiviteiten. In totaal gaat dat om een half miljard euro en het groeipotentieel ligt tussen de anderhalf en 2 miljard euro.

Bij zorgboerderijen komt nu zelfs al de helft van de totale omzet uit zorglandbouw en bij agrarische kinderopvang is dat een derde. Boeren die zich bezighouden met recreatie en toerisme halen daar bijna een kwart van de omzet uit. De meeste multifunctionele boerderijen zijn melkveehouderij. Bij ruim zes op de tien boerencampings, zorgboerderijen, boerenwinkels of boerenkinderopvang worden ook koeien gemolken.

Maar ook steeds meer tuinders hebben nevenactiviteiten, zoals je bijvoorbeeld in het Westland kan deelnemen aan Bakkie Fietsen door de kassen. Bakkie Fietsen is ontstaan met de gedachte mensen te laten kennismaken met het Westland, door middel van het fietsen van een route langs tuinbouwbedrijven, of langs bedrijven die een link hebben met de tuinbouw. Je kunt een route rijden met een leeg bakkie Westland op de fiets, maar mocht u langs tuinbouwbedrijven fietsen is het natuurlijk uniek om dat "bakkie" te vullen met de producten die in het Westland geteeld worden. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Koningin bezoekt Eosta

Eosta, importeur van biologische groenten en fruit, krijgt op 4 december bezoek van koningin Máxima. Het bedrijf in Waddinxveen is winnaar...