Tweede golf raakt tuinbouw minder hard

Tweede golf raakt tuinbouw minder hard

De tweede corona-golf lijkt de tuinbouw in Nederland minder te raken dan de eerste. Producten uit de voedingstuinbouw en sierteelt worden nog goed verkocht, doordat de detailhandel in de meeste landen open mocht blijven. De vraag is of het daarbij blijft en wat het effect van de Brexit zal zijn in 2021. Naar verwachting daalt de export van sierteeltproducten daardoor met ongeveer 15 procent, stellen sectorspecialisten van Rabobank in de vandaag verschenen Tuinbouwupdate.

De Rabo Tuinbouwbarometer bereikte in het vierde kwartaal van 2020 een waarde van 6,9. Alle deelsectoren presteren voldoende tot goed en het (sierteelt)-fonds vanuit de overheid is niet volledig gebruikt. Ook het uitstel dat Rabobank gaf op het aflossen van bedrijfsleningen bleek achteraf niet voor alle tuinbouwondernemers nodig, geeft sectorspecialist Lambert van Horen aan. Dit in tegenstelling tot ondernemers die rechtstreeks leveren aan foodservice, horeca of evenementen.
 
Glasgroenten
Van Horen: "Paprikatelers spreken over een redelijk tot goed seizoen. Bij komkommers zorgen vooral de hogere prijzen aan het einde van het seizoen voor een redelijk jaar. Het tomatenseizoen is duidelijk minder qua prijs. Daarnaast is het tomatenvirus ToBRFV voor de telers een zorg."
Groentetelers, -handelaren en -verwerkers merken de gevolgen van de tweede coronagolf wel, door het leveren van producten aan de foodservice en horeca. Het is vaak lastig om in korte tijd andere afzetkanalen te vinden voor de specifieke producten die aan de horeca geleverd worden.
 
Sierteelt
In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de snijbloemen- en potplantenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg. "Verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen zijn sinds mei hoger dan in 2019", geeft sectorspecialist Arne Bac aan. "De export van bloemen en planten was eind september nog 200 miljoen euro lager dan in 2019, maar de achterstand is wel minder geworden. Deze bedroeg eerder 500 miljoen euro."

De tuincentra deden prima zaken met de verkoop van bomen, struiken en vaste planten. Doordat de aanvoer van bloemen uit Kenia en Ethiopië nog steeds achterliep op de verwachting (in september ca. 85% van de prognose), waren de prijzen voor het grootste deel van de snijbloemen hoger dan het afgelopen jaar.
 
Boomteelt
Het rendement in de teelten van bos- en haagplantsoen en laan- en parkbomen is goed en ook de vraag naar vaste planten en sierheesters blijft hoog. Van Horen: "Consumenten in binnen- en buitenland hebben deze zomer nog meer aankopen gedaan voor hun tuin dan vorig jaar. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer de komende jaren een forse doelstelling voor de aanplant van nieuw bos. Dat kan positief uitpakken voor de sector."
 
Bekijk de volledige update op Rabobank Cijfers & Trends

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v