Tips voor aanschaf en gebruik desinfectiematten

28-11-2019    11:39   |    HortiHygienz

Om schadelijke micro-organismen buiten de deur te houden, is een desinfectiemat van groot belang. Maar waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf? HortiHygienz zette de 11 meest gemaakte fouten bij aanschaf en gebruik van desinfectiematten op een rij.

1. Type desinfectiemat
Nog voordat je een desinfectiemat aanschaft, is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik. Wordt de mat heel intensief gebruikt en rijden er ook transportmiddelen overheen, of lopen er alleen personen overheen?

2. Formaat van de desinfectiemat
Er wordt vaak gekozen voor een te kleine mat. Ook bij personenverkeer is een grotere mat noodzakelijk om meerdere stappen op de mat te kunnen zetten. Moeten er ook transportmiddelen overheen rijden, dan kan je beter voor een langere mat kiezen, zodat het hele wieloppervlak ontsmet wordt. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg.

3. Automatisch bijvullen
Desinfectiematten zijn voorzien van een (interne) tunnel. Hier kan je een vulpompje op aansluiten, zodat de mat automatisch bijgevuld wordt. Hierdoor heb je minder last van afbraak van het ontsmettingsmiddel in de mat. Ook kun je door middel van de tunnel de mat doorspoelen en gemakkelijker schoon maken. Dit zorgt ervoor dat de mat effectief wordt gebruikt.

4. Mat niet in de looproute
Het klinkt heel logisch, maar toch zien we dit regelmatig fout gaan: matten die niet in de looproute liggen, of waar je omheen kan lopen. Denk hier over na bij de aanschaf door het juiste formaat te kiezen en probeer een loopstroom te creëren waarbij personen niet om de desinfectiemat heen kunnen. Heb je meerdere looproutes (bijvoorbeeld omdat de kas meerdere ingangen heeft), zorg dan ook dat iedere deur is voorzien van een desinfectiemat.

5. Instructies
Heeft iedereen op je bedrijf instructies gekregen over de desinfectiemat? Zorg dat medewerkers weten waarom het van belang is dat ze over de mat heen lopen voordat ze de kas in gaan. Hang verder duidelijke instructies op bij de mat, zodat ook bezoekers op de hoogte zijn van de hygiënemaatregelen op uw bedrijf.  

6. Vuil op de mat
Schoonmaken van de desinfectiemat is heel belangrijk, want wanneer er veel vuil op de mat ligt, kan de mat slechter of zelfs geen contact maken met de te reinigen oppervlakken. In onderstaande video zie je hoe je een desinfectiemat reinigt.

7. Vuil rondom de mat
Hoe meer vuil er rondom de mat ligt, hoe meer vuil er uiteindelijk op de mat terecht komt. Houd dus niet alleen de mat zelf schoon, maar ook de gehele ruimte rondom de mat.

8. Verkeerd ontsmettingsmiddel
Een andere veelgemaakte fout, is het gebruik van een verkeerd middel. Regelmatig zien we dat telers gevaarlijke, bijtende middelen gebruiken. Dit is uiteraard niet wenselijk. Ook worden er vaak niet-stabiele middelen gebruikt, waardoor niet elke schoen of elk wiel even goed gedesinfecteerd wordt. Daarom is het belangrijk dat je het juiste ontsmettingsmiddel gebruikt. Wij raden het desinfectiemiddel Menno Florades aan.

9. Te droog of te nat
Een desinfectiemat mag nooit te droog zijn. De mat heeft dan niet alleen een mindere werking, maar is ook nog eens binnen no-time kapot. Anderzijds mag de mat ook niet te nat zijn. Hiermee verspil je namelijk veel van het ontsmettingsmiddel en ook wordt de mat daardoor heel glad, waardoor mensen makkelijk uitglijden.

10. Producten op de mat
Plaats geen producten op de mat. Ten eerste is dit niet veilig, maar ten tweede heeft het ook een negatieve werking op het gebruik van de mat, omdat mensen er dan eerder omheen lopen. Tevens zijn scherpe randen of uitstekende spijkers de belangrijkste oorzaak van beschadigingen aan de mat.

11. Buiten plaatsen
Plaats een desinfectiemat tot slot nooit buiten. Tijdens een regenbui verdunt de oplossing met ontsmettingsmiddel snel. Bij verdamping droogt de mat uit en kan de concentratie van het ontsmettingsmiddel verhogen. Hierdoor kan de mat zijn werk minder goed of zelfs helemaal niet doet.

Meer weten? Bekijk hier ook video's


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws