'Tijdsbesparing grootste winst nieuwe meststofbakken'

06-09-2019    09:47   |    Goedemorgen

Mts. Gebroeders Vahl investeerde de afgelopen jaren in nieuwe meststofbakken voor twee locaties in IJsselmuiden. Hiervoor klopten de ondernemers aan bij de specialisten van Mertens, die hen voorzagen van advies én A- en B-bakken op maat leverden. Met de nieuwe bakken besparen de komkommertelers tijd én hebben zij de hoeveelheid fysiek zwaar werk weten te reduceren.

Tuinderij Vahl, gelegen in tuinbouwgebied Koekoekspolder in IJsselmuiden, is zeker geen doorsnee tuinbouwbedrijf. Het bedrijf omvat namelijk vier verschillende locaties. “Onze hoofdlocatie ligt aan de Hartogsweg in IJsselmuiden; hier telen we zeven hectare komkommers”, vertelt Dries Vahl. Hij runt het bedrijf samen met zijn broer Kees en oom André. “Daarnaast telen we nog drie hectare komkommers aan de Verkavelingsweg in IJsselmuiden; deze worden ook gesorteerd op de hoofdlocatie. Verder hebben we 2,5 hectare biologische tomaten, ook in IJsselmuiden, en een komkommerbedrijf van 4,6 hectare in het oosten van Duitsland. De benodigde warmte en CO2 op deze locatie wordt geleverd door een naastgelegen houtfabriek. Maar ook op onze andere locaties werken we zo duurzaam mogelijk: onze hoofdvestiging wordt verwarmd met aardwarmte en bij de tuin aan de Verkavelingsweg zijn we bezig met de realisatie van een houtstookinstallatie.”

Zeven tot acht maal per week vullen
De familie Vahl is al jarenlang klant bij Mertens; vrijwel alle benodigdheden worden hier ingekocht. “Gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biologie; we betrekken alles van Mertens. Pluspunt is dat Mertens een goed advies biedt, maar ook een winkel heeft in deze regio. Natuurlijk, je kunt vandaag de dag alles online bestellen, maar soms heb je iets à la minute nodig. Dan is het prettig dat je even binnen kunt lopen.” Toen de ondernemers zich twee jaar geleden gingen oriënteren op nieuwe meststofbakken voor hun locatie aan de Hartogsweg, was het voor hen dan ook niet meer dan logisch om aan te kloppen bij Mertens. “We werkten op deze tuin met twee A- en twee B-bakken, met een inhoud van twee kuub per bak. Deze inhoud was afgestemd op een oppervlak van drie hectare. Zo groot was de tuin eind jaren negentig, toen de bakken werden aangeschaft. Maar door de groei van ons bedrijf waren de meststofbakken veel te klein geworden. Gevolg was dat we deze gemiddeld zeven tot acht keer per week moesten vullen. In het hoogseizoen soms wel twee keer per dag, en ook vaak op zaterdag of zondag. Daar wilden we vanaf. Daarop zijn we om tafel gegaan met Herman van Dijk van Mertens.”

Maatwerk
Het plaatsen van nieuwe meststofbakken was echter niet eenvoudig, aangezien de beschikbare ruimte bij Kwekerij Vahl beperkt was. “De betreffende ruimte is maar zes meter lang. Op advies van Mertens hebben we daarom een meststofbak met vier compartimenten -  twee A- en twee B-bakken - op maat laten maken, inclusief een roerinstallatie voor elke bak. Door de bakken wat hoger en breder te maken dan gebruikelijk en te kiezen voor vierkante in plaats van ronde bakken, benutten we de ruimte optimaal. We kunnen nu tien kuub A- en tien kuub B-meststoffen kwijt.”

De ondernemers kozen voor bakken van polypropeen. “Dit materiaal kan tegen een stootje; dat is een groot voordeel. Maar de grootste winst zit erin dat we nog maar twee tot drie keer per week de meststofbakken hoeven te vullen. Dat bespaart veel tijd. Verder kunnen we nu werken met MyMultifeed BigBags, en de bakken met de heftruck vullen. Voorheen gebruikten we zakken en moesten we veel meer sjouwen.”

Lagere fysieke belasting
Nadat de meststofbakken op de hoofdvestiging waren vervangen, werden vorig jaar ook nieuwe meststofbakken geplaatst bij de tuin aan de Verkavelingsweg. “Daar hadden we twee A- en twee B-bakken staan van ieder twee kuub. Qua inhoud is er niets gewijzigd; de oude bakken waren gewoonweg versleten. Wel hebben we bij de nieuwe polypropeen bakken geïnvesteerd in roerinstallaties. Hierdoor hoeven we er niet meer met de hark en bezem doorheen; dit was toch een behoorlijke fysieke belasting. Kortom: de aanschaf van de nieuwe meststofbakken levert ons in de eerste plaats flink wat tijdswinst op, daarnaast hebben we de hoeveelheid zwaar werk fors gereduceerd. En dat mede dankzij het gedegen advies en de goede en accurate levering van Mertens!”
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

It's a wrap!

Onze collega's van KAS Magazine zijn de afgelopen tijd weer druk geweest met het maken van de nieuwe editie....