CropEye bekijkt toepassing PLA

13-07-2017    09:03   |    KAS TuinbouwCommunicatie

In opdracht van EDR heeft CropEye een onderzoek gedaan naar mogelijke toepassingen van P(oly)L(actic)Acid vezel in de agribusiness; PLA-vezel bestaat uit filamenten van meervoudig gekoppeld melkzuurmoleculen, geproduceerd door melkzuurbacteriën uit plantaardig materiaal.

De PLA-vezel is na gebruik industrieel te composteren (d.i. actief composteren, in compostvat of zo in de grond zal de PLA-vezel niet verteren).

Toepassingen als opbindtouw bij opgaande gewassen in glastuinbouw maar ook in buitenteelten (bv. hop) liggen voor de hand, echter de meerwaarde t.o.v. de meerprijs is een punt van discussie. De oplossing ligt in een totaal assortiment aanbieden van producten gemaakt van PLA (dus vezel en spuitgiet-werk) zodat een combinaties van functies de meerwaarde wel opleveren.

De strategische oplossingen voor de introductie van PLA(vezel) in de tuinbouw laten zich het gemakkelijkst d.m.v. voorbeelden illustreren:

-PLA-hoezen voor substraten: dubbele folie waarbij de binnenzijde wordt gecoat met een zetmeelbioplastic (breekt gemakkelijk af bij kamertemperaturen). Tussen de coating en de PLA-lagen kunnen meet- en regelstoffen worden toegevoegd, zodat er een slow-release toediening ontstaat. Bij toenemend gebruik van organische meststoffen, plant- en substraatverbeteraars en meer systemische gewasbeschermingsmiddelen is zo’n toepassing interessant
-PLA-(tomaten)haken: volgens dezelfde systematiek als punt 1. te gebruiken als slow-release bron voor vluchtige stoffen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...