Subsidie drietal tuinbouwinnovaties

Subsidie drietal tuinbouwinnovaties

Vier organisaties, waarvan drie uit de tuinbouw, komen in aanmerking voor financiering van hun innovatieve plannen in de tweede indieningsronde van de Subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland.

Op basis van het advies van de onafhankelijke beoordelingscommissie heeft de gemeente Westland besloten subsidie te verlenen aan plannen voor onder meer een breed vertical farming consortium, verwerking van groene restmaterialen tot biogas, datagedreven gewasmanagement bij chrysanten en de ontwikkeling van innovatieve onderwijsprojecten met het bedrijfsleven. De gemeente heeft in 2019, inclusief de plannen uit de eerste ronde, in totaal negen plannen toegekend voor financiering vanuit de subsidieregeling. 

'Vertical farming @World Horti Center'
WHC Expo wil met de toegekende subsidie van € 69.500 aan een breed vertical farming consortium internationale bezoekers inspireren hoe Vertical Farming, kennis en techniek ingezet kan worden voor stedelijke ontwikkeling, lokale voedselvoorziening en nieuwe korte ketens. Informatie over mogelijkheden en voordelen zullen op één plek van 50 tot 100 m2 in World Horti Center zichtbaar worden gemaakt. Projecten in de regio worden op een aantrekkelijke manier getoond, bijvoorbeeld met livestream camera's. Daarnaast worden excursies en inspiratiesafari's vanuit WHC georganiseerd naar Vertical Farming projecten in de omgeving.

Datagedreven gewasmanagement in chrysanten
Telersvereniging Zentoo richt zich op vraaggestuurd chrysanten telen. Doel van het toegewezen plan is om meer inzicht en grip te krijgen op de teelt en de afzet door real-time monitoring en modelmatige voorspelling van het takgewicht. Telers krijgen hiermee direct inzicht in de teeltvoortgang en kunnen gefundeerde teeltkeuzes maken, passend bij de vraag vanuit de markt. Het project met twaalf samenwerkende bedrijven bevat veel toekomstgerichte technologie, die aansluit bij de digitaliseringsagenda van de regio. Zentoo ontvangt voor dit plan een subsidie van € 51.125.

Groencollect
Het project sluit aan bij een toekomstbestendige circulaire tuinbouw en energievraag. Met Groencollect werken vijf partijen samen om groene restmaterialen te verwerken tot biogas door gebruik te maken van kleinschalige biogasinstallaties. De CO2 die hierbij wordt geproduceerd, wordt weer gebruikt voor naburige kassenbouw of voor andere toepassingen. Groencollect heeft een subsidie toegekend gekregen van € 54.000.

De subsidieregeling
De gemeente Westland bood in 2019 de Subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland aan om kennis- en innovatieontwikkeling met een focus op het Greenportcluster en aandacht voor leefomgeving, welzijn en werkgelegenheid te stimuleren. De gemeente stelde voor twee indieningsrondes in totaal € 450.000 beschikbaar voor het co-financieren van projecten.

De subsidieregeling biedt samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven uit de regio de kans om innovatieve projecten te toetsen in de markt, waar mogelijk op te schalen en uit te voeren. De subsidieregeling stimuleert kennis- en innovatieprojecten die zonder overheidsbijdrage niet of lastig van de grond zouden komen.

Beoordelingscommissie
Een onafhankelijke commissie heeft de gemeente Westland geadviseerd over de ingediende aanvragen. De commissie beoordeelt de inhoudelijke en financiële haalbaarheid van de ingediende voorstellen en gaat na of de projecten voldoen aan de doelstellingen van de subsidieregeling op basis van voorafgaand vastgestelde criteria. De beoordelingscommissie bestaat uit experts afkomstig uit de onderzoeks- en kenniswereld, het bedrijfsleven, de overheid en uit de financiële wereld. Het college neemt op basis van het advies van de commissie een besluit tot het al dan niet verlenen van subsidies.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v