Spint in tomaat volledig biologisch aanpakken

26-06-2019    17:37   |    Goedemorgen

De kasspintmijt (Tetranychus urticae), ook wel gekend als “rode spint” of “bonenspintmijt”, is een plaag die zich wereldwijd in allerlei gewassen heeft verspreid. Ook in de tomatenteelt wordt deze plaag de laatste jaren steeds hardnekkiger. Chemische bestrijding wordt steeds moeilijker. Biobest biedt een biologische oplossing, zo laat het bedrijf weten.

“Om te beginnen is het aanbod aan chemische middelen voor spintbestrijding in tomaat al erg beperkt,” zegt Biobest adviseur Nick Nagels. “Bovendien slagen spintmijten er vaak in om snel resistentie te ontwikkelen tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Bespuitingen leveren daardoor onvoldoende resultaat en de teler krijgt de plaag niet meer onder controle.”
Het is daarom niet verwonderlijk dat de belangstelling voor biologische oplossingen groeit. De roofmijt Phytoseiulus persimilis heeft al in verschillende gewassen zijn nut bewezen en biedt ook in tomaat de sleutel voor een succesvolle biologische spintbestrijding. Deze roofmijt ontwikkelt en verspreidt zich snel en eet alle stadia van spint. Op het menu van één enkele roofmijt met een gezonde eetlust staan per dag zo’n 20 spinteieren, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten.
De populatie aan roofmijten kan dus sneller aangroeien dan de spintpopulatie en zo voor een goede biologische bestrijding instaan. Telers moeten er wel rekening mee houden dat de opbouw van een Phytoseiulus populatie minder snel verloopt bij droog en warm weer (+30°C). Deze weersomstandigheden zijn wel ideaal voor spintmijten. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met het uitzetten van Phytoseiulus. Bij de eerste waarneming van een spinthaard moet meteen worden uitgezet. Door de snelle ontwikkeling en grote eetlust van de roofmijt kan deze de spinthaard snel onder controle krijgen.
In sommige gevallen kan een bijkomende chemische behandeling toch nog nuttig of nodig zijn. Binnen een “geïntegreerde” aanpak, is Biobests Phytoseiulus-System de basis waarmee spint wordt aangepakt en kan het aantal chemische behandelingen tot een minimum beperkt worden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: LEMA Tomaten

LEMA Tomaten laat vol trots op Twitter weten dat het bedrijf officieel 'On the way to Planet Proof' is. het bedrijf dankt vooral de...

Instagram: Ter Laak Orchids

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW plaatste op Instagram een foto van een voor de tuinbouwsector bekend persoon. Niemand minder dan Richard ter...

Loesje op de koelkast

Wij hebben geleerd dat je aan posters van Loesje nooit teveel woorden moet besteden, maar mensen zelf moet laten nadenken. Wij wijzen je...