Slimme manieren voor efficiënte en effectieve groei

21-11-2018    08:53   |    Goedemorgen

De derde editie van AgriFoodTech op 12 en 13 december 2018 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch presenteert hightech en ICT oplossingen gericht op efficiënte, effectieve en duurzame groei van gewassen.

Steeds meer is de tuinbouwsector op zoek naar slimme manieren om op een efficiënte en effectieve manier de groei van gewassen continu te kunnen garanderen. Niet alleen de vraag naar groenten en fruit stijgt, maar ook naar plantaardige alternatieven voor vlees. Bovendien verandert het klimaat met alle gevolgen van dien. De vraag naar voedsel stijgt in 2050 met maar liefst 60%. Dit vraagt om innovaties die bijdragen aan voedselzekerheid en continuïteit. Zo worden kassen steeds slimmer, maken plukrobots het oogsten gemakkelijker en helpt big data met voedselvoorspelling en optimalisatie. Hightech en ICT speelt een sleutelrol in al deze innovaties. Ruim 100 exposanten en een uitgebreid congresprogramma biedt bedrijven uit de tuinbouw een compleet overzicht, onder andere op het gebied van CO2 en energie reductie, detectie, inspectie, meten, camera’s, sensoren, lasers en robotica.  

Autonomous Greenhous challenge: op weg naar de slimme kas
Kassen en indoor farming bieden de mogelijkheid om groente en fruit sneller, veiliger en met minder land en water te produceren. Dit vraagt om een toename aan slimme kassen, die (grotendeels) autonoom werken en zijn uitgerust met slimme sensoren en artificial intelligence oplossingen.Het ontwikkelen van de benodigde technologie voor een slimme kas is een grote uitdaging. Dit jaar gingen 14 teams deze uitdaging aan tijdens de Autonomous Greenhouse Challenge. Na een eerste selectieronde in juni zijn er 5 teams door naar de finale welke plaatsvindt op 12 december om 11:40 uur in zaal 1.

Tuinbouw van de toekomst
Het integreren van hightech en ICT oplossingen in de tuinbouw gaat verder dan alleen doorvoeren van de techniek. De tuinbouw van de toekomst vraagt een om integrale aanpak, maar het realiseren hiervan is een uitdaging. Het voorleggen van deze uitdagingen kan onder andere tijdens de Hackathon: Redesign your AgriFood Business, waar developers, designers en techneuten in teams samenwerken aan concrete oplossingen. Ook de beursvloer met het demoplein Innovatieve Tuinbouw en een droneshow biedt inspiratie. Bovendien vindt er op 13 december een speciale tuinbouw lezingentrack plaats met presentaties over The SWEEPER-robot, precisietuinbouw, datagedreven fruitteelt, (r)evolution in the greenhouse en hoe geprinte elektronica en nieuwe sensoren de tuinbouw gaan verbeteren. 

Keynotes
AgriFoodTech sluit de eerste dag af met twee keynotes. David Wallerstein, CXO bij Tencent (bekend van WeChat), richt zich nu met het bedrijf op automonous greenhouses. In zijn keynote deelt Wallerstein de te verwachten hightech innovaties voor voedselproductie. Jeroen van den Hoven, professor aan TU Delft, sluit aan met zijn visie op ethiek en technologie.

Samenwerking met diverse partners
AgriFoodTech wordt georganiseerd door Mikrocentrum in samenwerking met het AgriFoodTech Platform (FME, FNLI, LTO Nederland en 4TU met ondersteuning van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), GMV, Hightech NL en ZLTO

Gratis toegang
AgriFoodTech is gratis toegankelijk voor bezoekers. Vooraf registreren kan via de website: www.AgriFoodTech.nl


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mobiele Tuinen ‘From Boskoop’

De Mobiele Tuinen ‘From Boskoop’ laat de inwoners van Alphen aan den Rijn en omstreken kennis maken met de sierteelt in de regio Boskoop,...