'Seed Valley onmisbaar'

17-09-2019    10:14   |    Goedemorgen

Wie vanavond tomaat of sla in de supermarkt koopt heeft grote kans dat de zaden ervan afkomstig zijn van bedrijven uit Seed Valley. De regio in Nederland waar een groot aantal leidende bedrijven zijn gevestigd in de groente- en bloemveredeling. Vanuit deze regio wordt de hele wereld voorzien van zaden voor de teelt van groenten en bloemen.

In totaal werken er bij de veredelings- en zaadtechnologiebedrijven in Noord-Holland meer dan 2500 mensen. Uit de laatste cijfers blijkt dat de gezamenlijke werkgelegenheid in de regio de komende jaren met gemiddeld 6% blijft stijgen. Een economisch belangrijke sector voor Nederland en de wereld, in ónze voortuin.

Nieuwe cijfers bevestigen dat Seed Valley de bloeiende kraamkamer van de wereld is als het gaat over de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen. Afgelopen maand heeft BDO, in opdracht van Seed Valley, onderzoek gedaan naar de gezamenlijke omzet en werkgelegenheid van de veredelings- en zaadtechnologiebedrijven. De afgelopen 10 jaar steeg de omzet jaarlijks met gemiddeld 7%. Deze groei zet door. Uit de laatste peiling blijkt dat de omzet de komende jaren met gemiddeld 5% stijgt naar ruim 1,4 miljard. De wereldhandel van groente- en bloemenzaden wordt sterk gedomineerd door tien zaadbedrijven. Vijf van hen hebben hun hoofdkwartier of onderzoeksfaciliteiten in Seed Valley.

Om de groei van de bedrijven te realiseren nemen de Seed Valley bedrijven jaarlijks zo’n 300 nieuwe collega’s aan. Op diverse niveaus en binnen verschillende vakgebieden. Van onderzoek & veredeling tot sales en HR.
Hightech onderzoek onmisbaar; gemiddeld 14% in R&D Om een voorsprong te behouden op de wereldmarkt investeren Seed Valley bedrijven gemiddeld 14% van hun omzet in onderzoek en nieuwe technieken. Dit is nodig voor de ontwikkeling van rassen die een hogere opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes en lekkerder smaken. Het klassieke veredelingsproces van kruisen en selecteren wordt ondersteund door moderne technieken waarmee onder andere het DNA van een plant wordt geanalyseerd. Op zoek naar de aanwezigheid van gewenste eigenschappen. Daarmee verloopt het veredelingsproces vele malen sneller. Waar het voorheen 10-15 jaar duurde om een resistent ras op de markt te brengen, kan dat nu soms in 5-10 jaar. De investeringen liggen aanzienlijk hoger dan in andere sectoren. Het kennisniveau van medewerkers is dan ook hoog. Bijna de helft van alle medewerkers heeft een hbo- of een universitair diploma.

Seed Valley hét kenniscentrum in de wereld De bedrijven zijn actief in 35 landen. Vanuit alle continenten en klimaatzones bedienen zij de wereldmarkt op maat. Jaarlijks, tijdens de open dagen, krijgt Seed Valley bezoek van duizenden internationale klanten. In de laatste week van september is Seed Valley het internationale podium waar vakgenoten van over de hele wereld kennismaken met de nieuwste rassen en technieken op het gebied van plantveredeling. Dit jaar vinden de open dagen plaats van 24-28 september.

Meer informatie: www.seedvalley.nl 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

It's a wrap!

Onze collega's van KAS Magazine zijn de afgelopen tijd weer druk geweest met het maken van de nieuwe editie....