Russische rozenkwekerij test watergekoelde LEDs

Russische rozenkwekerij test watergekoelde LEDs

De kassen van Yug-Agro beslaan zo'n 16 hectare en zijn gevestigd in het Krasnodar-gebied in het zuiden van Rusland. Hier teelt het bedrijf al meer dan 15 jaar, zo'n 40 verschillende soorten Hollandse snijrozen. Jaarlijks worden 35 miljoen rozen naar verschillende steden in Rusland gestuurd. Rozen zijn nog steeds één van de meest populaire bloemen in Rusland en de vraag naar rozen in meerdere kleuren, soorten en maten neemt nog steeds toe.

Yug-Agro heeft momenteel HPS-belichting in de kas. Op basis van recente ontwikkelingen (in onder andere de stijgende energieprijzen) en voortschrijdende inzichten overweegt Yug-Agro om gebruik te maken van LED-verlichting en daarom starten zij een proef met watergekoelde armaturen van Oreon.

Oreon heeft een custom-made spectrum gemaakt voor Yug-Agro, dat speciaal ontwikkeld is voor de rozenteelt. Een belangrijke factor bij de samenstelling van het spectrum is de hoeveelheid aanwezig zonlicht in de regio, zonlicht blijft immers de goedkoopste vorm van verlichten. De verwachting is dat de test zal aantonen dat de kwaliteit van de plant (nog) verder zal verbeteren, zoals dit ook bij andere rozentelers in Rusland en Oekraďne is gebleken. Yug-Agro wilt met LED de bloemvorming beďnvloeden en dus sturen naar een meer generatieve groei. Daarnaast is de test zodanig ingesteld dat in een redelijk korte periode, de groeisnelheid aanzienlijk zal verbeteren.

Met watergekoelde leds streeft Yug-Agro naar het telen van een kwalitatief hoogwaardig product, met meer belichtingsuren en kortere teeltrondes. Duurzaamheid is één van de pijlers voor 2022 voor de Russische rozenteler en zij zijn voornemens om met watergekoelde LEDs een aanzienlijke energiebesparing te realiseren.

Medio januari zal de testopstelling worden geďnstalleerd en de eerste resultaten worden verwacht in maart.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v