Russische rozenkwekerij test watergekoelde LEDs

27-01-2022    09:46   |    Goedemorgen

De kassen van Yug-Agro beslaan zo’n 16 hectare en zijn gevestigd in het Krasnodar-gebied in het zuiden van Rusland. Hier teelt het bedrijf al meer dan 15 jaar, zo’n 40 verschillende soorten Hollandse snijrozen. Jaarlijks worden 35 miljoen rozen naar verschillende steden in Rusland gestuurd. Rozen zijn nog steeds één van de meest populaire bloemen in Rusland en de vraag naar rozen in meerdere kleuren, soorten en maten neemt nog steeds toe.

Yug-Agro heeft momenteel HPS-belichting in de kas. Op basis van recente ontwikkelingen (in onder andere de stijgende energieprijzen) en voortschrijdende inzichten overweegt Yug-Agro om gebruik te maken van LED-verlichting en daarom starten zij een proef met watergekoelde armaturen van Oreon.

Oreon heeft een custom-made spectrum gemaakt voor Yug-Agro, dat speciaal ontwikkeld is voor de rozenteelt. Een belangrijke factor bij de samenstelling van het spectrum is de hoeveelheid aanwezig zonlicht in de regio, zonlicht blijft immers de goedkoopste vorm van verlichten. De verwachting is dat de test zal aantonen dat de kwaliteit van de plant (nog) verder zal verbeteren, zoals dit ook bij andere rozentelers in Rusland en Oekraïne is gebleken. Yug-Agro wilt met LED de bloemvorming beïnvloeden en dus sturen naar een meer generatieve groei. Daarnaast is de test zodanig ingesteld dat in een redelijk korte periode, de groeisnelheid aanzienlijk zal verbeteren.

Met watergekoelde leds streeft Yug-Agro naar het telen van een kwalitatief hoogwaardig product, met meer belichtingsuren en kortere teeltrondes. Duurzaamheid is één van de pijlers voor 2022 voor de Russische rozenteler en zij zijn voornemens om met watergekoelde LEDs een aanzienlijke energiebesparing te realiseren.

Medio januari zal de testopstelling worden geïnstalleerd en de eerste resultaten worden verwacht in maart.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...