'Proef Lysianthus op water succes'

26-08-2015    11:26

Jan Botman van Botman Hydroponics, is ontwikkelaar van nieuwe teeltsystemen op water. In het kader van de AgriTechCampus staan op de onderwijslocatie van het Clusius in Hoorn ook systemen van Botman die buitengewoon interessante resultaten generen. Zo is Botman uitermate tevreden over de teelt van Lysianthus, zo meldt een bericht op de site van Greenport NoordHollandNoord. 

Botman vindt dat de Lysianthus er goed bij staat in de proef. "Ik heb niet eerder gezien dat het gelukt is de Lysianthus te laten bloeien op water. Een mooi succes waar de studenten best trots op mogen zijn", zegt hij. Komend schooljaar wordt het watersysteem weer in gebruik genomen door studenten die de proef blijven volgen en met Botman en de proeftuin Zwaagdijk overleggen bij problemen die men met de teelt tegenkomt.

Jan Botman is uitermate te spreken over de resultaten. Het teeltsysteem bij Clusius drijft op water en de plantjes moeten op de juiste manier gepositioneerd worden, met de wortels in het water. "Als je de juiste combinatie weet te vinden kunnen steeds meer gewassen op water worden geteeld.  De Lysianthus is vrij lastig. We doen er al vier jaar onderzoek naar maar het lijkt nu te lukken. De proef bij het Clusius ziet er veelbelovend uit."

De Lysianthus die nu in kassen geteeld kent zes teeltrondes per jaar. Na elke teeltronde wordt de kas schoon gestoomd om schimmels en ziekten de kop in te drukken.

Lees hier het hele artikel op de site van Greenport NoordHollandNoord.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws