Project in beeld: Hoogweg

Project in beeld: Hoogweg

THEMA INSTALLATIETECHNIEK - In het kader van het actuele horti thema Installatietechniek brengen we deze week verschillende projecten onder de aandacht die recent zijn afgerond of nog lopen. Vandaag een project van Stolze Techniek bij Hoogweg Paprika.

Met 134 hectare glas is Hoogweg Paprikakwekerijen één van de grootste paprika kwekers van Nederland. Het overgrote deel van de kassen bevindt zich in Marknesse, Flevoland, waar dit jaar weer volop werd gebouwd. De huidige bouwfase is bijna afgerond en de volgende staat al gepland, zo meldt Stolze Techniek.

Verwerking in eigen beheer
De historie van Hoogweg begint in Nootdorp in 1987 toen Leo Hoogweg begon met de teelt van tomaten. In 1998 besloot Leo de overstap te maken naar de paprika's. Door de beperkte ruimte in het westen van het land is het bedrijf in 2008 in de Noordoostpolder (Luttelgeest) gestart. In 2016 is in Marknesse de 4e locatie gebouwd, in 2020 gevolgd door een 5e. Het is een gebied met een gunstige infrastructuur voor de glastuinbouw. Er is ruimte genoeg, de ligging, de bereikbaarheid voor de handelspartners is ideaal en het klimaat is er nagenoeg vergelijkbaar met het westen van Nederland.

Hoogweg teelt inmiddels vier kleuren paprika's: rood, oranje, geel en groen op een efficiënte, duurzame en milieuvriendelijke wijze. Ook de verwerking en verpakking hebben zij in eigen beheer. Dit gebeurt met behulp van moderne automatiseringstechnieken en systemen, zoals bijvoorbeeld sorteer- en verpakkingslijnen. De paprika's worden grotendeels verpakt in de paprikamix (het bekende stoplicht) voor supermarkten in Nederland en andere Europese landen. Op 5 verschillende locaties worden paprika's geteeld en op 2 locaties worden de paprika's gesorteerd en verpakt.

Locatie 3 in aanbouw
Hoogweg bouwt de locaties in zogenoemde klavers, met fases van twee kassen tegelijk. In het midden van deze klaver bevinden zich de verwerkingshal en technische ruimtes. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de eerste helft van locatie 3 en in november gaan de eerste planten in kas 3a en 3b. Deze 3e locatie is in de basis vergelijkbaar met de vorige locaties. Hoogweg geeft aan dat zij alles in grote lijnen hetzelfde houden. Wel wordt er bij elke fase gekeken naar dingen die verbeterd kunnen worden. De jarenlange ervaring maakt dat Hoogweg een goed inzicht heeft in wat werkt en waar er winst te behalen valt.

Zo hebben zij op deze nieuwe locatie, in tegenstelling tot de andere locaties, gekozen voor volledig gebruik van vloeibare meststoffen. Hoogweg: "Het is niet zo dat het deels gebruik van vaste meststoffen niet bevalt, maar we zijn altijd op zoek naar verbetering van processen. Vloeibare messtoffen zijn an sich wat duurder, maar minder arbeidsintensief en daarom hebben we daar op deze locatie voor gekozen."

Voorafgaand aan de bouw van elke locatie wordt er opnieuw gekeken naar leveranciers. Stolze heeft eerder in 2016 locatie 2 al mogen voorzien van de elektro- en watertechnische installatie. Hoogweg: "Wij waren met de locatie in Nootdorp al langer klant van Stolze en zij zijn een betrouwbare partner gebleken bij de bouw van onze 2e locatie in Markenesse. Daarom hebben we voor deze locatie weer voor Stolze gekozen. De samenwerking met Stolze verloopt soepel en ik ben tot nu toe erg tevreden."
Duurzaam verwarmen

Duurzaam telen staat bij Hoogweg hoog op de agenda. Zij hechten veel waarde aan het zo duurzaam mogelijk verwarmen van de kassen door zo min mogelijk gebruik te maken van aardgas, waardoor zij bijna fossielvrij telen. Naast warmtepompen en WKK's winnen zij aardwarmte. Hoogweg: "iedereen moet zijn steentje bijdragen in het verduurzamen. Omdat wij een zodanig grote oppervlakte moeten voorzien van warmte was het winnen van aardwarmte voor ons een goede uitkomst." Het winnen van deze aardwarmte is niet voldoende om alle kassen het hele jaar te verwarmen. "De gewonnen aardwarmte is de basis, maar we vullen dit indien nodig aan met bio-energie.Die bio energie komt vrij bij verbranding van resthout in de vorm van snippers."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v