Oproep aan politiek voor uitbreiding CO2-levering

Oproep aan politiek voor uitbreiding CO2-levering

Glastuinbouw Nederland doet, mede namens partners Greenports Nederland en OCAP een dringend beroep op de politiek om verdere stappen te nemen om uitbreiding van de CO2-levering te realiseren. Dit is een cruciale randvoorwaarden voor de ambities van de glastuinbouw om in 2040 klimaatneutraal te worden. Dat staat in een brief die deze week is gestuurd aan de Vaste Kamercommissies van LNV en EKZ en de betrokken bewindspersonen van beide departementen.

In de brief noemt Glastuinbouw Nederland een aantal randvoorwaarden die gerealiseerd moeten worden. "Anders moet de glastuinbouwsector haar ambities temperen voor het in dit najaar af te sluiten CO2-convenant met de overheid", stelt voorzitter Sjaak van der Tak.

Nieuw convenant
De glastuinbouw pakt de uitdagingen van het Klimaatakkoord van Parijs serieus op. Op weg naar een klimaatneutrale productie wordt door de sector ingezet op besparing, elektrificatie en warmte. De noodzaak van een goede en betrouwbare CO2-voorziening is daarbij een cruciale factor. "Voldoende CO2 is cruciaal om minder aardgas te gebruiken en bijvoorbeeld aardwarmte- en restwarmteprojecten van de grond te krijgen. Zonder deze belangrijke grondstof komen deze projecten niet of onvoldoende van de grond. Ambities komen op die manier in de knel. Dit najaar willen we als sector de afspraken over de te bereiken CO2-emissiereductie samen met de overheid vastleggen in een nieuw convenant", zo benadrukt Sjaak van der Tak.

Drie dilemma's
Met de Kamerbrief van juli dit jaar waarin het Kabinet de problematiek van de CO2-voorziening erkent, was Glastuinbouw Nederlands enerzijds tevreden (zie eerder nieuwsbericht bij de downloads). Anderzijds ziet Glastuinbouw Nederland momenteel nog drie dilemma's rondom uitbreiding van de CO2-voorziening van de glastuinbouw: Uitbreiding van de huidige levering naar nieuwe gebieden; Uitbreiding van CO2-levering vanuit de afvalenergiebedrijven; Uitwerking en realisatie van de in de kamerbrief genoemde innovatiepilot.

Om vaart te blijven maken met de energietransitie in de sector vraagt Glastuinbouw Nederland om samen met de overheid en betrokken partijen oplossingen te vinden voor de genoemde dilemma's.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v