Oezbeekse delegatie onder indruk van innovatiekracht

16-08-2018    09:36   |    Goedemorgen

Een 17-koppige delegatie uit Oezbekistan bracht op 14 augustus een bezoek aan World Horti Center onder leiding van Saidkamol Khodjaev, de Oezbeekse onderminister van Land- en Tuinbouw. Doel van het bezoek was een kennismaking met World Horti Center, het mondiale kennis- en innovatiecentrum van de tuinbouw, en het verkennen van nieuwe handelsbetrekkingen met het Nederlandse bedrijfsleven die vertegenwoordigd zijn in dit innovatieve centrum.

Tijdens het bezoek gaf Erwin Cardol, directeur Demokwekerij Westland een rondleiding door World Horti Center, waar hij de delegatie vanuit Oezbeekse ministerie van Land- en Tuinbouw, de wereldbank, ambassade van Oezbekistan en RVO op de hoogte bracht van de nieuwste ontwikkelingen in de sector.

Participanten van World Horti Center, waarvoor Oezbekistan veel commerciële kansen biedt, waren aanwezig om een pitch te geven. Of het nu ging over zaden, potplanten, techniek of substraat: de Oezbeekse delegatie was onder de indruk van de innovatiekracht van de Nederlandse tuinbouwsector.

 

Oezbekistan heeft met een omvang van 10 keer Nederland en met ruim 30 miljoen inwoners veel potentie voor de productie van tuinbouwproducten. (Glas)tuinbouw en agrologistiek zijn belangrijke deelsectoren waar mogelijkheden liggen voor samenwerking. Het bezoek van deze delegatie was een vervolg op een eerder bezoek in juni dit jaar, toen de Oezbeekse minister van Handel en de Handelsraad World Horti Center bezocht.

De in december 2016 aangetreden Oezbeekse president Mirziyoyev lijkt vaart te willen maken met belangrijke politieke, economische en landbouwhervormingen en met de liberalisering van de markt. Op economisch terrein worden meer inspanningen geleverd op het aantrekkelijker maken van voorwaarden voor het bedrijfsleven, het aantrekken van buitenlandse investeringen, stimuleren van de internationale handel en de hervorming van het valutabeleid. Het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven kan daar als pionier in deze markt economisch van profiteren.

 

World Horti Center

World Horti Center vormt een internationale etalage voor de glastuinbouw waar naast opleidingsfaciliteiten op MBO, HBO en WO-niveau en een onderzoekscentrum, ruim honderd toonaangevende bedrijven vertegenwoordigd zijn op de jaarrond tentoonstelling. Onderwijs, ondernemers, overheid en onderzoek werken hier samen aan innovaties en duurzame ontwikkelingen. Het centrum ambieert met deze ontwikkelingen een bijdrage te leveren aan het vinden van oplossingen voor grote maatschappelijke thema’s, zoals voedselvoorziening, voedselveiligheid, watermanagement, duurzaamheid en gezondheid van mensen. Het centrum wordt jaarlijks door ruim 25.000 internationale vakmensen bezocht. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Koningin bezoekt Eosta

Eosta, importeur van biologische groenten en fruit, krijgt op 4 december bezoek van koningin Máxima. Het bedrijf in Waddinxveen is winnaar...