Nieuwe cao voor loonwerkers

Nieuwe cao voor loonwerkers

Vakbonden en werkgevers hebben een nieuwe eenjarige cao afgesproken voor de ruim 20.000 loonwerkers in Nederland. "In een onzekere tijd is het gelukt om werknemers in ieder geval zicht te geven op behoud van hun koopkracht", zegt onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen.

"Daarnaast hebben we de cao naar een hoger niveau getild met onder meer een betere ouderenregeling en een afspraak over geboorteverlof. Ook gaan we met elkaar kijken hoe we in de sector omgaan met werknemers die te maken krijgen met een ingrijpend verlies."

De cao geldt voor loonwerkers die actief zijn in de landbouw, bij bermwerkzaamheden en in infrastructurele projecten. Het gaat om een eenjarige cao, van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022. Per 1 januari 2021 gaan de lonen omhoog met 1%, en vervolgens per 1 juli 2021 met nog eens 0,5%.

Betere ouderenregeling
De regeling voor korter werken per week wordt aangepast. Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen hiervan tot aan de individuele AOW-leeftijd gebruikmaken, met een maximumperiode van acht jaar.

Geboorteverlof voor partners
Werkgevers krijgen de verplichting om mee te werken, als werknemers een beroep willen doen op aanvullend geboorteverlof. "Dat vraagt om een cultuuromslag in de sector", zegt De Jong. "Werknemers die graag langere tijd verlof willen nemen als hun partner is bevallen, moeten daar volop de ruimte voor krijgen. De uitkering van 70% kunnen ze dan zelf aanvullen met vakantie- en overuren."

Aandacht voor rouw op het werk
Tijdens het cao-overleg hebben de werkgevers, op verzoek van CNV Vakmensen, ook toegezegd om na te denken hoe de sector beter kan omgaan met werknemers die te maken krijgen met verlies. Aanleiding is de presentatie van de CNV-handreiking 'Hoe werkt rouw?'. De Jong: "We willen in cao's graag meer aandacht voor rouwverwerking en de rol van werkgevers daarin. Voor ons is dat een kwestie van maatwerk, goed kijken en overleggen wat iemand nodig heeft en wat het beste werkt. We moedigen in de sector het gesprek hierover aan. We kunnen daarbij denken aan een bijlage in de cao, die handvatten biedt aan werkgevers."

Werkdruk en werkgeluk
Om een goede balans te vinden in de arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid gaan de cao-partijen onderzoek doen naar het werkgeluk in deze branche. Plezier in het werk waarbij werkdruk een rol speelt (zoals tijdens de oogst) is daarbij van belang.

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat komende weken positief voor aan de leden.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v