Minimaal Biden-effect op markt gas en elektra

Minimaal Biden-effect op markt gas en elektra

AgroEnergy zet de verwachting voor de korte termijn op stabiel tot licht dalend. "Daggas ondervindt de meeste invloed van temperatuur en wind, en op dat vlak zien we iets ruimte naar beneden."

Temperaturen tot 15 graden Celsius en wind tot kracht 5 Beaufort; een mix waarbij gasgestookte elektriciteitscentrales minder hard aan het werk zijn. Een opwaartse invloed kan uitgaan van de termijncontracten voor gas, en dan met name het voorste maandcontract (dec'20). In de afgelopen week hebben we gezien dat positief sentiment bij olie, steenkool en emissierechten kan zorgen voor oplopende gasprijzen. Als dit sentiment aanhoudt dan houdt dit een bodem onder de daggasprijs. De komende twee weken worden 22 LNG-leveringen verwacht in West-Europa. Daarmee komt het november-totaal op 44, nog steeds 50 (!) minder dan het maand-totaal van vorig jaar.
 
Stabiele APX-prijzen verwacht
Bij de APX-prijzen zorgt hogere windproductie vrijwel altijd voor ruimte omlaag. "Op weekdagen verwachten we daarom een gemiddelde dagprijs tussen 30 en 40 €/MWh, en op weekenddagen tussen 25 en 35 €/MWh. In omliggende landen als Frankrijk, België en Duitsland is de aanbodzijde ook prima in orde door de goede beschikbaarheid van kerncentrales, waterkrachtcentrales en windparken", aldus AgroEnergy.
 
Gas en elektra lange termijn
Voor de lange termijn blijft de verwachting op onzeker staan. Het onderhoud aan Noorse gasvelden is nagenoeg afgelopen, tussen 24-11 en 06-12 staat er zelfs helemaal geen onderhoud gepland. Vorige week donderdag leverde Noorwegen 314 miljoen m3 aan Europa, de grootste hoeveelheid sinds 31 maart. Daarnaast beginnen ook de LNG-leveringen weer aan te trekken. In oktober ontving Europa slechts 5,7 miljard m3 aan vloeibaar gas, de kleinste hoeveelheid sinds september 2018. Echter, vanuit de VS sijpelen berichten door dat de LNG-terminals recordhoeveelheden gas aangeleverd krijgen dat verscheept mag worden. Nu de Europese en Aziatische prijzen weer naar elkaar toe bewegen, is de verwachting dat we de komende maanden voldoende Amerikaanse leveringen ontvangen om de prijzen niet verder op te laten lopen. Ook begint de vaarroute tussen Rusland en Azië, via de Oost-Siberische Zee, dicht de vriezen waardoor de route naar Europese havens aantrekkelijker wordt.

Verwacht prijseffect gas- en elektra Biden minimaal
"De oplopende prijzen die we de laatste dagen zagen, hadden weinig te maken met fundamentele signalen dat er iets in de vraag-aanbod-situatie veranderd was. Er sprak vooral hoop uit, en het is de vraag of die hoop voldoende is om het huidige prijspeil te handhaven. De komende maanden wordt in ieder geval meer duidelijk over het voorgenomen klimaat- en energiebeleid van toekomstig president Biden. Het directe prijseffect op de Europese gas- en elektriciteitsprijzen is naar verwachting minimaal, maar we hebben al eerder gezien dat oplopende beurzen en olieprijzen wel een indirect effect uitstralen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v