Meer flexibiliteit in je teeltstrategie

28-11-2019    10:18   |    Goedemorgen

Je streeft dagelijks naar het ideale klimaat voor jouw gewas. Om dit te realiseren, heb je vooraf je teeltstrategieën ingesteld in je procescomputer. Door wisselende omstandigheden in niet alleen het weer, maar ook in seizoenen zal je geregeld jouw teeltstrategie moeten aanpassen. Priva-consultant Hein Jasperse biedt enkele handvatten voor meer flexibiliteit in de teeltstrategie door het toepassen van correcties.

Met behulp van jouw teeltstrategie wordt de kas bijvoorbeeld bijtijds verwarmd en geventileerd door middel van de buis- en raamstrategie in de Priva Connext procescomputer. Deze strategie is bijvoorbeeld gebaseerd op de situatie dat de (energie)doeken open zijn. Wanneer de weersomstandigheden veranderen en er aan het eind van de dag bijvoorbeeld nog maar weinig licht de kas in komt of als de buitentemperatuur te laag wordt, dan kun je ervoor kiezen de doeken eerder te sluiten. Dit heeft natuurlijk invloed op het kasklimaat; door de isolerende werking van de doeken, houdt de kas warmte beter vast en wordt vocht minder gemakkelijk afgevoerd. Hoe reageer je hierop zonder steeds handmatig de instellingen aan te passen?

Tip: Flexibel telen met correcties
Wanneer de doeken sluiten, verandert ook het kasklimaat. Dit betekent dat jouw strategie flexibel moet zijn om hierop in te spelen. Hoe je dit doet? In Priva Office Direct, de bedienomgeving van de Priva Connext procescomputer, vind je onder het tabblad ‘Correcties’ de mogelijkheid om een correctie in te stellen op de raam-, buis-, verwarmings- en ventilatiestrategie. Deze correctie wordt automatisch actief als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals het sluiten van de doeken.

Hoe werkt dit in de praktijk?
Een veel voorkomend voorbeeld is dat de dag begint met veel zon, waarna in de loop van de dag steeds meer bewolking volgt en de temperatuur zakt. Als aan het eind van de middag de zonnestraling en buitentemperatuur onder de ingestelde waarden komen, sluiten de doeken. De computer ‘ziet’ dat aan een correctievoorwaarde wordt voldaan (namelijk dat het doek dicht is). Dit activeert de door jou vooraf ingestelde correctie op bijvoorbeeld de raamstrategie. Deze correctie zorgt ervoor dat de ramen verder openen om het vocht beter te kunnen afvoeren bij gesloten doeken. Bij de correctievoorwaarden kun je ook aangeven dat de correctie op de raamstrategie pas geactiveerd wordt als de doekstand bijvoorbeeld 90% is. Hiermee voorkom je dat de correctie al start als het doek nog grotendeels openligt. Zo zorg je op elk moment voor een ideaal klimaat voor jouw gewas!

Bekijk de video en ontdek hoe je een correctie instelt in jouw Priva Connext


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws