LED-belichting roept nog veel vragen op

24-09-2018    09:57   |    Goedemorgen

[Groenkennisnet] Veel telers denken dat LED-belichting de toekomst heeft, maar de proeven met LED roepen nu nog veel vragen op. En op dit moment vinden telers LED nog te duur.

In vergelijking met de gebruikelijke SON-T belichting is belichting met LED duurzamer. LED-belichting heeft een hogere efficiency in lichtopbrengst en een langere levensduur. Bovendien is het lichtspectrum aan te passen op de behoefte van het gewas.

Lichtrecept per gewas
Toch laat vakblad Onder Glas in het artikel 'Voortdurende zoektocht naar specifieke lichtrecept per gewas' zien dat er nog veel vragen te beantwoorden zijn, voordat LED breed toegepast wordt, hoewel er afgelopen jaren al veel onderzoek is uitgevoerd met teelt onder LED-belichting.

Duurzaam
Zo is het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk al acht jaar bezig met proeven in tomaat met 100 procent LED. Er zijn grote stappen gemaakt, zegt teeltmanager Rick van der Burg in het artikel. Hij is ervan overtuigd dat LED meerwaarde heeft als je denkt aan kasklimaat, CO₂-benutting en productie: "SON-T kent zijn beperkingen."

Anders telen
Maar LED vraagt wel een andere manier van telen, want in veel gevallen gedraagt het gewas zich anders onder deze vorm van belichting. In een proef met Juanita tomaten blijkt dat LED-belichting de smaak indirect beïnvloedt. Door de belichting worden er meer assimilaten onder in het gewas gemaakt. Tomatenteler Ted Duijvestijn denkt dat LED perspectief heeft omdat je zo duurzamer teelt, maar hij vindt op dit moment LED nog te duur in vergelijking met SON-T.

Winteraardbei
In een proef met winteraardbeien blijkt LED nog niet goed te werken. De proef met doordragers onder LED's roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Ook een proef met de teelt van komkommers in de winter onder LED levert nog niet het resultaat op wat gehoopt is. Het gewas gedraagt zich onder LED-belichting anders en vraagt een aangepaste snoeistrategie en een andere klimaat- en watergeefstrategie. Teler Kees Hendriks is ervan overtuigd dat je met LED efficiënter kunt telen, maar het omslagpunt is nog niet bereikt. Men vindt het nog te duur.

Lees hier meer.

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws