
Instagram: Winactie!
Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...
Uit een verkennend onderzoek door de Business Units Wageningen Food & Biobased Research en Glastuinbouw van Wageningen University & Research blijkt dat, zelfs als je het naoogstbehandelingsprotocol en de transportomstandigheden gelijk houdt, er nog altijd verschillen zijn in hoe de bloemen presteren bij de consument. Die verschillen worden veroorzaakt door zowel genetische factoren als de teeltomstandigheden.
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een Seed Money-Project van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Hierbij zijn verschillende partijen uit het bedrijfsleven betrokken met ondersteuning van de Landbouwraad in Kenia.
Kwaliteitsverlies bij zeetransport
Verwacht wordt dat de rozen na transport nog een houdbaarheid van minimaal zeven dagen hebben bij de consument. Bij luchttransport is dat meestal geen probleem. Maar doordat zeetransport lang duurt, kan er sprake zijn van kwaliteitsverlies, zoals bloemverkleuringen, beschadigingen, het niet openen van bloemen, bladverdroging en schimmelinfecties.
Zeven cultivars van vier telers
De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en Wageningen Food & Biobased Research onderzochten waardoor die verschillen in kwaliteit komen. Daarvoor werden zeven cultivars van vier telers vervoerd per zeecontainer.
De behandeling van de bloemen na de oogst was bij het onderzoek bij alle partijen gelijk gehouden. De transportomstandigheden ook; die werden met sensoren vastgelegd.
Na aankomst in Nederland werd het vaasleven onderzocht. Bijna alle bloemen voldeden aan de eis van minimaal zeven dagen vaasleven. Sommige cultivars bleken beter te scoren op bladkwaliteit en bloemknopopening dan andere, ongeacht de teler. Sommige telers presteerden beter, ongeacht de cultivar.
Vervolgonderzoek
De vraag is welke genetische factoren of teeltomstandigheden het eindresultaat bepalen en hoe er een gelijkwaardige kwaliteit rozen kan worden gekregen via de zee én via de lucht.
Dit is het onderwerp van een vervolgonderzoek, dat in 2022 van start gaat als een publiek-private samenwerking met meerdere partijen uit de keten. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen en demonstreren van verbeterde protocollen, ondersteunende modellen en aanbevelingen voor een succesvol zeetransport van bloemen uit Kenia.
Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...
Verschillende sectoren kampen met een flink tekort aan personeel. Daardoor is de discussie over de inzet van...
Voor kopers op alle locaties van Royal FloraHolland is het sinds 2 mei mogelijk om kwaliteitsmeldingen via...
'Interessante zomerproef Perfecte Chrysant' 23-05-2022 10:06 |
Succesvolle editie RoboCrops 23-05-2022 10:04 |
'Duurzaam telen moet wel ook rendabel kunnen' 23-05-2022 09:59 |
Uniek product bij Richplant 23-05-2022 09:55 |
Bikkelen op de fiets! 23-05-2022 09:53 |
Instagram: Subsidieland 23-05-2022 09:49 |
Plasmacentrum in wording op Brightlands Campus 23-05-2022 09:45 |
Drijvende geraniums stelen show op zomerevent 23-05-2022 09:43 |
'Samen schouders onder succesvol telen met LED' 23-05-2022 09:38 |
Versnelling groene digitalisering 23-05-2022 09:34 |
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties