Is emissieloos telen mogelijk in de praktijk?

Is emissieloos telen mogelijk in de praktijk?

Onderzoek in een aantal teelten heeft laten zien dat het mogelijk is om al het drainwater te hergebruiken. Voor de individuele teler in de bedrijfsspecifieke omstandigheden is dit toch vaak nog erg lastig. De situatie op het bedrijf is net even anders dan in het betreffende onderzoek.

In de praktijk kunnen knelpunten naar boven komen, die onder ideale omstandigheden binnen onderzoek niet tot problemen hebben geleid. Binnen het project 'Waterefficiënte teelt op substraat' wordt gezocht naar oplossingen voor knelpunten die optreden in de praktijk bij het emissieloos telen.

De afgelopen jaren zijn in het onderzoeksprogramma Water diverse projecten uitgevoerd die als doel hadden te komen tot nagenoeg nulemissie in de substraatteelt. De resultaten zijn gecommuniceerd op onder andere glastuinbouwwaterproof.nl ( zie deze projectpagina). Maar hoe gaat de toepassing hiervan in de praktijk? Welke knelpunten worden ervaren bij emissieloos telen?

Implementatie onderzoek
Recent is het project 'Waterefficiënte teelt op substraat' gestart. In dit project wordt emissieloos telen geďmplementeerd en gemonitord. Knelpunten bij het emissieloos telen in de praktijk worden in kaart gebracht en voor een aantal relevante knelpunten, onder andere oplopende concentratie zink, teeltwisseling amaryllis, wordt een oplossing ontwikkeld. Daarnaast wordt een teeltconcept opgeleverd waarin zonder gebruik van alternatieve waterbronnen kan worden geteeld. Bijvoorbeeld door het verminderen van de waterbehoefte.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v