Inzicht lichtcapaciteit door fotosynthesemetingen

12-04-2021    10:06   |    KAS Magazine

Altijd de optimale hoeveelheid PAR-licht in de kas én een gelijkmatige verdeling van het licht over het gewas; dat is de PARperfect-schermoplossing van Svensson in een notendorp.

Om deze pluspunten te kunnen verzilveren, moet je als teler echter wel weten hoeveel licht je gewas precies kan hebben. Omdat calatheateler Teun Valstar hier onvoldoende inzicht in had, voerde Svensson afgelopen jaar fotosynthesemetingen uit op zijn bedrijf. De verzamelde informatie biedt de ondernemer kansen om het lichtniveau in zijn kas en de gewasgroei te optimaliseren, zo laat hij in KAS Magazine weten.

Teun Valstar investeerde twee jaar geleden voor het eerst in PARperfect, na jarenlang met twee reguliere schermdoeken te hebben geschermd. Om Valstar wat dit betreft vooruit te helpen en inzicht te krijgen in de hoeveelheid licht die een calathea kan hebben, voerde Svensson vorig jaar fotosynthesemetingen uit op het bedrijf. “In een afdeling met PARperfect installeerden we in mei vorig jaar twee bladfotosynthesesensoren”, zegt Svensson-adviseur Paul Arkesteijn. “Een dergelijke sensor geeft inzicht in hoeveel fotosynthese plaatsvindt, hoe de plant zich voelt en of er stress ontstaat. Dat laatste is het geval wanneer het gewas een teveel aan licht krijgt.” Arkesteijn analyseerde tussen mei en september iedere twee weken de gegevens van de fotosynthesesensoren en combineerde deze met beschikbare data over de hoeveelheid PAR-licht, de posities van het klimaatscherm en het kasklimaat. “Op basis hiervan hebben we in kaart gebracht hoeveel licht een calathea kan hebben; zowel momentaan als cumulatief over de dag. Dit was meer dan we vooraf verwachtten. We zagen ook dat Teun behoorlijk aan de veilige kant zat wat scherming betreft; op veel momenten kon de plant eigenlijk meer licht hebben dan hij ontving.” De klimaatadviseur zag ook dat de krijtlaag die de teler opbracht om te hoge temperaturen in de zomer tegen te gaan, op sommige momenten te veel licht wegschermde. “Soms haalde Teun hierdoor zijn benodigde dagsom niet. Kortom: er is nog wel het nodige te optimaliseren qua lichtniveau in de kas.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws