Integrale aanpak van uitbuiting arbeidsmigranten

06-11-2019    10:18   |    WOS

De Tweede Kamer wordt binnen twee maanden geïnformeerd over een integrale aanpak van misstanden rondom arbeidsmigranten. Dit antwoordt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op vragen die Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) had gesteld naar aanleiding van een publicatie van Omroep West eind september.

Dat artikel omvat onder meer een weergave van gesprekken met enkele Poolse uitzendkrachten. Zo klaagde een ex-werknemer van uitzendbureau Westflex dat hij soms dagen van zestien uur maakte. "Mijn salaris werd soms niet of te laat uitbetaald. En als ik dan naar het uitzendbureau belde, hadden ze nooit tijd voor me", zei hij. Een zwangere vrouw (vijf maanden 'onderweg') had het afgelopen zomer op een dag zó warm dat het voor haar geen doen was om te werken. "Ik zei tegen mijn baas: 'ik ben zwanger, het is te warm voor mij, ik ga naar huis'. Ik kreeg te horen: 'als je nu naar huis gaat, hoef je niet meer terug te komen'", was haar relaas.

Frans van der Lugt, directeur van Westflex, zei zich niet in de verhalen te herkennen. "Wij doen alles netjes volgens wet- en regelgeving. Ziekte en zwangerschap is complexe materie met eigen regelgeving, wij maken onze Poolse werknemers daar op attent. Wanneer er problemen zijn bij inleners, horen wij dat graag en zullen we altijd alles ook volgens wet- en regelgeving oplossen. Maar als ik het niet weet, kan ik er ook niks aan doen", reageerde hij tegenover Omroep West.

Koolmees laat desgevraagd weten dat de Inspectie SZW afgelopen periode verschillende meldingen heeft ontvangen over dit uitzendbureau. De Inspectie SZW laat zich niet uit over de vraag of bij bedrijven onderzoek is of wordt gedaan.

Aangekondigd of niet?
Op de vraag van Van Weyenberg of het klopt dat inspecties altijd van tevoren worden aangekondigd, antwoordt Koolmees: "Dit is onjuist. De inspecties van de Inspectie SZW op het terrein van eerlijk werk, zoals de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en de Arbeidstijdenwet, zijn onaangekondigd."

Het D66-Kamerlid informeerde ook naar de actuele stand van zaken rondom de aanpak van misstanden met betrekking tot arbeidsmigranten. “Hoe staat het met de werkgroep van ministeries, gemeenten, sociale partners en andere belanghebbenden waarmee zal worden bezien hoe afhankelijkheidsrelaties bij arbeidsmigranten kunnen worden verminderd?", wilde Weyenberg weten.

Koolmees meldt dat er gesprekken plaatsvinden met de betrokken ministeries, gemeenten, sociale partners en andere belanghebbenden. Voor het einde van dit jaar wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de integrale aanpak van de misstanden rondom arbeidsmigranten, belooft hij.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Al aangemeld voor Ranking?

Onze collega's van KAS organiseren een nieuwe editie van telersverkiezing Ranking the Grower, waarbij wordt...

Instagram: Sneeuw?

Bij Schenkeveld Tomaten begint het inmiddels aardig op kerst te lijken. Het heeft zelfs al gesneeuwd. Hoe dat...

Rosalink verlaat DFG

Erik Bruine de Bruin, algemeen directeur van Rosalink, koopt als mede-aandeelhouder de meerderheid van...