'Indoor farming ook in Nederland rond te rekenen'

04-05-2021    11:05   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Wil je iets produceren voor een bepaalde markt dat op een andere manier niet goed te telen is en je kunt er een goede prijs voor krijgen, dan is vertical farming ook in Nederland prima rond te rekenen. Ook als je ervoor kiest om bijvoorbeeld alleen de opkweek daglichtloos te doen is vertical farming een goede haalbare oplossing.

Dat zei Martin Veenstra, Sales Engineer Indoor Farming bij Certhon vanochtend in de uitzending op Paprika Tasty Radio. Certhon ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot specialist op gebied van indoor of vertical farming en volgens Veenstra biedt deze techniek vooral een oplossing voor het telen van gewassen in dichtbevolkte gebieden of extreme klimaten. Vertical farming biedt de mogelijkheid om te telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen en maakt het mogelijk om te sturen op inhoudsstoffen, aldus Veenstra op Paprika. Bovendien is vertical farming niet alleen geschikt voor bladgroenten en kruiden, zoals veelal wordt gedacht, maar ook bijvoorbeeld voor de teelt van aardbeien en ander zachtfruit.

Certhon is een voorloper als het gaat om indoor en vertical farming. In het eigen Innovation Centre wordt dagelijks gewerkt aan het verder innoveren van de technieken. "Maar we moeten ook de ogen niet sluiten voor vijftig jaar ervaring die we al hebben binnen de traditionele tuinbouw", zei Veenstra vanochtend in de uitzending. "Het draait om uiteindelijk efficiency, de techniek is ondersteunend daaraan."

Luister het gesprek met Martin Veenstra van Certhon hier terug


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws