Harde Brexit komt dichterbij

Harde Brexit komt dichterbij

Als er tegen 15 oktober geen akkoord is, is een harde brexit een feit en verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder vrijhandelsakkoord. Met dit ultimatum legt de Britse premier Boris Johnson een bom van formaat onder de onderhandelingen.

Twistpunten zijn onder meer de visserij en de douaneregeling rond Noord-Ierland. Ursula von der Leyen waarschuwde de Britten alvast om het eerder gesloten akkoord en het Ierse protocol te respecteren. "Dat is een voorwaarde voor eender welk toekomstig partnerschap."

Deze week start een cruciale ronde in de onderhandelingen rond het vrijhandelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Maar aan de vooravond van de start van de onderhandelingen liet Johnson zich ontvallen dat als er op 15 oktober geen akkoord gesloten wordt, er een harde brexit aankomt.
 
Toegang tot Britse wateren
Of het een staaltje blufpoker is of niet, Johnson zelf ziet de voordelen van zo'n no deal-scenario wel in. Zo meldde The Times vorige week dat hij de Britse vissers heeft opgeroepen om hun vangst te verdubbelen. Omdat de visserijrechten in de Britse wateren onderwerp zijn van veel discussies in de onderhandelingen, wordt deze actie gezien als een provocatie vanwege Johnson.
 
Voor de Europese vissers hangt er veel van af. De Belgische vissers bijvoorbeeld halen maar liefst 45 procent van hun vis uit Britse wateren. Als hen de toegang ontzegd wordt, betekent dat een serieuze streep door de rekening.
 
De Europese onderhandelaar Michel Barnier hield lange tijd vast aan het standpunt dat er helemaal niet mag geraakt worden aan de visserijrechten. Toch kwam het besef dat ze deze eis voor een stukje zouden moeten loslaten. Toen Barnier in juli nog wat ruimte liet hiervoor, groeide de hoop op een akkoord. Maar van dat voorzichtige optimisme lijkt niet veel meer over na de demarche van Johnson.
 
Ook de harde eisen van de EU aan het adres van de Britten op vlak van het behoud van de strenge milieu- en arbeidsregels, vallen niet in goede aarde. Uit vrees voor dumping op de Europese markt, mag het Verenigd Koninkrijk ook geen staatssteun geven op grote schaal om hun economie te bevorderen. Wolfgang Münchau, Europa-watcher van The Financial Times, vroeg zich in een opiniestuk af waarom Johnson eigenlijk aan die eisen zou willen tegemoetkomen. Want, zo argumenteert hij, als Johnson alle vruchten van de brexit wil plukken, is een stimulans voor bepaalde economische sectoren broodnodig. Volgens steeds meer Britten moet de EU inzien dat het VK een compleet onafhankelijk land is dat zich geen beperkingen meer laat opleggen.
 
Toch zien velen ook de grote nadelen van een no deal in, zoals de strenge grenscontroles die tot chaos en tekorten in de Britse winkelrekken kunnen leiden en de invoering van WTO-tarieven die de grote handelsstromen nog moeilijker zullen doen verlopen. Bovendien blijft Noord-Ierland bij de interne markt in een no deal-scenario.

Bron: Vilt.be

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v