Goede ontvochtiging nodig voor telen zonder gas

Goede ontvochtiging nodig voor telen zonder gas

De prijzen voor gas zijn afgelopen jaar fors gestegen. Dat is een extra stimulans voor telers met kassen om minder of geen gas te gebruiken bij de teelt van hun gewassen. Aandachtspunt daarbij is het vocht in de lucht: planten verdampen immers gedurende de gehele dag. Dat vocht moet worden afgevoerd om ziektes te voorkomen. Energiezuinige ontvochtiging is daarom in het programma Kas als Energiebron, waaraan de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research bijdraagt, een belangrijk onderdeel.

Kas als Energiebron is hét innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Het programma is een katalysator voor technologische innovaties, waarbij de focus ligt op demonstreren van kasconcepten, technieken en ontwikkelingen gericht op het terugdringen van het fossiele-energiegebruik. Zo is het onderzoek Kas2030 onderdeel van Kas als Energiebron: hier wordt onderzoek gedaan naar fossiel- en emissievrij telen.

Luchtvochtigheid
Energiezuiniger telen in een goed geďsoleerde kas heeft gevolgen voor het vocht in de kas. In een slecht geďsoleerde kas condenseert er veel vocht tegen de ramen en is er meer lekventilatie. Daardoor blijft de luchtvochtigheid laag, maar gaat ook veel warmte verloren. In energiezuinige kassen worden mechanische ontvochtigers ingezet: het vocht condenseert en de daarbij vrijgekomen warmte wordt weer teruggevoerd naar de kaslucht. Op deze manier blijft de energie behouden.

Dit systeem kan ook worden ingezet in minder koude periodes. De warmte wordt dan opgeslagen om op een later moment weer gebruikt te worden. Hierdoor neemt het energieverbruik van de kas nog verder af.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v