'Geothermie heeft enorme potentie'

07-09-2020    09:30   |    AD

Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst verwarmd worden met warmte uit de aardbodem. Vooral in grote steden is er veel potentie. Maar ook in de glastuinbouw en industrie kan aardwarmte in een flink deel van de warmtebehoefte voorzien, zo meldt het AD vanochtend.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN), dat namens de staat betrokken is bij energiewinning. "In potentie kunnen 2 tot 2,5 miljoen woningen in Nederland aangesloten worden op warmtenetten", zegt Herman Exalto, programma manager geo-energie bij EBN. "Het gaat vooral om woningen in oudere wijken. Mijn verwachting is dat er over tien jaar al honderd tot tweehonderd aardwarmtebronnen zijn. Per bron kunnen enkele duizenden woningen worden verwarmd.”

Aardwarmte geldt als een duurzame vorm van energie. Het wordt gewonnen door warm water uit de bodem (ongeveer 2 kilometer diep) op te pompen. De warmte wordt vervolgens verspreid via warmtenetten. Volgens EBN kunnen de ambities uit het vorig jaar gesloten Klimaatakkoord niet worden gehaald zonder grootschalige aanleg van deze warmtenetten.

"In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken dat in 2030 al 1,5 miljoen woningen van het aardgas af moeten zijn. Dat kun je niet allemaal bereiken met nieuwe wijken, zoveel nieuwe huizen worden er niet gebouwd. Ook is lang niet ieder huis geschikt voor een warmtepomp, vooral oude huizen niet.”

Lees hier meer over het onderzoek


Reacties (1)

L de Moor at 07.09.2020

De botleneck is nog steeds dat de werking van de huidige instalaties niet optimaal is.Het boren naar een bron is abnormaal duur tevens zijn de milieu regels van de overheid veel te zwaar.Het is mischien beter ons in te zetten voor kernenergie of een betere variant met weinig stralings gevaar.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws