Gastblog: Welke vaardigheden vraagt de kas van de toekomst?

Gastblog: Welke vaardigheden vraagt de kas van de toekomst?

Laurens van der Spek is Chief Operations Officer bij Blue Radix. Hier is hij verantwoordelijk voor klantondersteuning, service en IT-ontwikkeling. In een gastblog 'Het schaap met de 8 poten' beschrijft hij wat de opkomst van kunstmatige intelligentie betekent voor de glastuinbouw. Welke vaardigheden zijn nodig in de kas van de toekomst?

Blog | Het schaap met de 8 poten

Een tijdje geleden kwam ik voor een controle bij de huisarts. De huisarts bleek een wat oudere vrouw te zijn, uiteraard met enorm veel ervaring en duidelijk iemand die alles wel eens gezien heeft. Aan het einde van mijn bezoek begonnen we te praten over technologische innovaties en specifiek over kunstmatige intelligentie, machine learning en algoritmes. Het bleek dat ze momenteel met verschillende collega's een discussie had over de toekomst van de medische professie. Haar directe collega's waren van mening dat de rol van een huisarts binnenkort volledig zou worden vervangen door kunstmatige intelligentie en dat zij zelf meer programmeurs dan artsen zouden worden. Aan de andere kant vond ze computers best nuttig, maar dat ze nooit iemands 'onderbuikgevoel' konden vervangen.

"Er zullen altijd artsen nodig zijn", zei ze. "Ze moeten gewoon wat handiger zijn met computers dan ik; wat denk jij?"

Ik ben zeker geen medisch specialist, maar de vraag zette me aan het nadenken. Dit soort discussies hoor je steeds vaker in verschillende vakgebieden. Ook in de Food and Flower industrie ontstaan steeds meer nieuwe technologische innovaties. Wat betekent dat voor de vaardigheden van mensen die nodig zijn in de toekomstige glastuinbouw? Wordt iedereen binnenkort vervangen door algoritmes en robotisering?

Ik denk het niet. Natuurlijk maakt Blue Radix autonoom klimaatbeheer mogelijk met algoritmes en kunstmatige intelligentie. Maar er komt meer bij kijken dan alleen automatisering die al het menselijke werk overneemt. Het is zeker een aanvulling op het menselijk denken, het onderneemt actie, het onthoudt details die het menselijk geheugen niet doet, het ondersteunt de teler en het maakt de bedrijfsvoering schaalbaar. Computers hebben een beter geheugen en kunnen veel beter voorspellen dan mensen. Maar aan de andere kant zijn mensen veel beter in creatief denken en 'out of the box' innoveren, waarbij een computer vooral 'in the box' denkt. Combineer deze twee vaardigheden en werelden en je hebt een zeer sterk team van mensen en computers.

Maar wat betekent dat voor de vaardigheden en soort mensen die in de nabije toekomst nodig zijn in de Food and Flower industrie?

Het snel groeiende gebruik van algoritmes betekent dat steeds meer mensen zullen werken met deze technologie. Tegenwoordig verwachten we al dat mensen deskundige kennis hebben, goed kunnen communiceren, met verschillende mensen kunnen samenwerken en creatief, innovatief en ondernemend zijn. Daarnaast moet je nu leren werken met algoritmes. Dat is echt iets anders. Tel alles bij elkaar op en je hebt eerder een schaap met 8 poten dan een schaap met 5 poten.

Maar hoe kan het dan dat algoritmes, die een deel van het werk overnemen, toch ervoor zorgen dat mensen meer vaardigheden nodig hebben, hoor ik je denken?

Algoritmes ondersteunen mensen, maken werk schaalbaar, vullen het denk- en doewerk aan. Ze kunnen het op onderdelen zeker ook overnemen. Maar het zijn de mensen met een bredere set aan vaardigheden, kennis en interesses die de toepassing en ontwikkeling van de algoritmes vervolgens in goede banen moeten leiden.  

Samengevat zullen we dus steeds meer mensen moeten hebben die een 'schaap met 8 poten' zijn.

Natuurlijk kun je dan op zoek gaan naar mensen die alle vaardigheden volledig hebben. Maar in onze zoektocht naar de eerste Autonomous Greenhouse Manager heb ik één ding gemerkt. Het draait om passie en de wil om je te verdiepen in nieuwe vak- en kennisgebieden. Als je kennis van de glastuinbouw hebt, wilt samenwerken met en leren van experts op andere vakgebieden kom je een heel eind en word je vanzelf een schaap met 8 poten. Dan wordt het een mooie toekomst in de food en flower sector waarin computers en mensen elkaar versterken, beter maken en niet vervangen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v