FNV vindt vergunning uitzenders onvoldoende

FNV vindt vergunning uitzenders onvoldoende

De FNV wil dat er in de uitzendbranche meer wordt ingevoerd dan alleen een vergunningenstelsel voor uitzendbureaus, zo meldt de WOS.

De regering werkt aan een vorm van vergunning voor de branche. De bedoeling is dat daarmee misstanden bij de inhuur van arbeidsmigranten kunnen worden aangepakt. Maar volgens de vakbond is er meer nodig. "Je moet het hele verdienmodel uitschakelen van bedrijven die geld verdienen met het ophokken van mensen", zegt Bart Plaatje van de FNV. Hij doelt daarmee op de constructie waarbij een uitzendbureau ook de huisbaas is van de werknemer.

"Het is een kwestie van beschaving", zegt Plaatje, "onder de huidige wet zijn alle uitzendbureaus cowboys, ook bijvoorbeeld Tempo Team en Adecco." Zijn bond maakte een inventarisatie van alle 'cowboys' waar de FNV mee te maken heeft gehad de afgelopen anderhalf jaar. De bevindingen zijn naar alle leden van de Tweede Kamer gestuurd en online gezet.

Kamervragen
De huisvesting van arbeidsmigranten staat in het parlement al langer op het netvlies. Onder meer de SP en de ChristenUnie hebben meerdere keren aan de bel getrokken bij het kabinet en vorige week stelde het CDA kamervragen.

Ook uitzendbureaus zelf vinden alleen een vergunningstelsel niet genoeg. "Het is niet verkeerd als het helpt tegen malafide bureaus", zegt Edwin Grootscholten van EG Personeelsdiensten in Wateringen, "maar dan moet de overheid ook gaan handhaven, anders verandert er niks. Dat moet samen gaan, anders zijn die vergunningen zinloos."

Het rijk heeft een speciale adviescommissie in het leven geroepen onder leiding van oud-SP-voorman Emile Roemer. Hij publiceerde in juni een eerste lijst van aanbevelingen voor de branche, met name over huisvesting. Volgende week vrijdag wordt zijn tweede serie aanbevelingen gepresenteerd. De FNV verwacht dat Roemer met een stevig advies zal komen: "en niet iets waarin hij iedereen blij maakt, dan kom je niet verder", aldus Bart Plaatje.

Bron: WOS

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v