Een goede voorbereiding op de teeltwisseling

27-06-2019    09:56   |    Goedemorgen

De teeltwisseling is een drukke periode waarin veel moet gebeuren. Behalve dat dit een belangrijk moment is om aan de hygiëne in het bedrijf te denken, moet er nog meer gebeuren. Het is verstandig om planmatig te werk te gaan, zodat je niets vergeet.

HortiHygienz is een alles-in-een hygiëneconcept van Royal Brinkman en helpt je om de teeltwisseling zo soepel en hygiënisch mogelijk te laten verlopen.

Producten tijdig bestellen
De eerste stap is ervoor te zorgen dat alle benodigde producten voor de teeltwisseling op tijd binnen zijn. Bestel deze op tijd; het scheelt een hoop stress. Producten die je nodig hebt voor de teeltwisseling zijn hogedraadhaken en touw om het gewas op hoogte te brengen. De haken zijn leverbaar in verschillende types en formaten. In de tomatenteelt wordt de nieuwe teelt bovendien ondersteund met clips.
Ook substraatmatten moeten op tijd besteld worden. Elke teelt vraagt om een ander type substraatmat. Verder heb je diverse soorten folies nodig, zoals AC-folie (om condens uit te vloeien), gotenfolie (voorkomt residuvorming en ongewenste wortelgroei), substraatfolie, verduisteringsfolie of afdekfolie. Denk daarnaast aan het gronddoek, dat helpt als lichtweerkaatsing, onkruidwering, talludbescherming en voor het uitruimen van de kas. Het doek gaat meerdere jaren mee, maar is na zo’n 5 tot 7 jaar aan vervanging toe.
Wil je voor het leegruimen en reinigen van de kas gebruikmaken van een machine, zorg dan dat je die ook op tijd bestelt of huurt. Zo weet je zeker dat deze voor jou beschikbaar zijn.

Hygiënische start
Voor de teeltwisseling heb je bepaalde werkkleding nodig, die het werk veiliger en hygiënischer maken. Handschoenen bieden bescherming bij zware werkzaamheden zoals het laten zakken van de haken. Stofkapjes en oogbescherming beschermen je mond en ogen tegen het opwaaiende stof tijdens het leegruimen. Daarnaast gebruik je regenpakken en maskers tijdens het reinigen en desinfecteren van de kas.

Voor een hygiënische start van de nieuwe teelt zijn reiniging en desinfectie namelijk van groot belang. Alleen zo worden ziektes, bacteriën en plagen uit de oude teelt bestreden en voorkom je besmetting van het nieuwe gewas.

Plagen minimaliseren
Het biologische evenwicht van natuurlijke vijanden in het gewas loopt tegen het einde van de teelt, zo rond oktober, op het einde. Daarom is het belangrijk dat je vlak voor de teeltwisseling het oude gewas goed ‘schoonspuit’. Op die manier voorkom je dat insecten hun poppen achterlaten in de kas en dat andere ziekten en plagen achterblijven. Zo heb je daar in de nieuwe teelt geen last meer van. In de meeste gevallen wordt het gewas schoongespoten met breedwerkende chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Meer informatie
Voor meer informatie over het voorbereiden op de teeltwisseling of HortiHygienz, lees dan hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws