'Echt winterweer voorlopig niet aan de orde'

21-01-2022    09:25   |    Goedemorgen

In Nederland blijft zowel de maximum- als minimumtemperatuur de komende weken net boven het langjarig gemiddelde bewegen. Begin volgende week neemt de windproductie wel af, wat mogelijk een boost kan geven aan de EPEX-prijzen en de daggasprijs, aldus AgroEnergy.

"Ook in de rest van West-Europa zien we nergens echt winterweer. In Scandinavië is het zelfs warm voor de tijd van het jaar, en de neerslagcijfers geven aan dat de waterkrachtcentrales daar de komende weken op volle toeren draaien. Er wordt ook volop geëxporteerd naar Nederland, hoewel zowel de NorNed- als de COBRA-kabel slechts 490 MW van de in totaal 700 MW beschikbaar hebben momenteel. Met de huidige inzichten is dit weekend een gemiddelde EPEX-prijs rond 175 €/MWh te verwachten. In de werkdagen daarna ligt het daggemiddelde waarschijnlijk rond 225 €/MWh."
 
De Rotterdamse Gate-terminal mag de komende 2,5 week nog zeker negen LNG-tankers verwelkomen, waardoor verstoringen in de Noorse of Russische gaslevering makkelijker opgevangen kunnen worden. "Aangezien ook de buurlanden goed beleverd worden, is er vanuit deze kant van de markt geen aanleiding om grote prijsbewegingen te verwachten. Fluctuaties in het pijpleidingaanbod kunnen uiteraard wel voor (de inmiddels gebruikelijke) volatiliteit zorgen. Het prijsverschil tussen de Aziatische en Europese gasmarkt zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat Europa ook de rest van het kwartaal verzekerd is van voldoende LNG-leveringen."
 
Gas en elektra lange termijn
De komende week wordt geen nieuws verwacht dat significante impact heeft op de langetermijnprijzen. De Duitse Defensieminister Christine Lambrecht drong er vorige week op aan om de goedkeuring van Nord Stream 2 niet af te laten hangen van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. De definitieve ingebruikname wordt nog steeds in het tweede deel van 2022 verwacht, maar dit tijdspad ligt nog vol struikelblokken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Winactie!

Prominent stelt je op Instagram graag voor aan voedingsdeskundige Manon. Ze is gek op tomaten. En alles wat...