Column: Reken af met de afrekencultuur

Column: Reken af met de afrekencultuur

Alex van der Heiden is general manager bij Koppert Nederland. In elke uitgave van KAS Magazine schrijft hij een column. Zijn laatste column publiceren we vandaag ook op Goedemorgen.

Misschien heeft u het gemist, want het manifest tegen de afrekencultuur getekend door zo'n 90 opiniemakers uit wetenschap, media en politiek, kwam aan het begin van deze zomer uit. Precies op het moment dat we de strakke coronaregels wat gingen loslaten en de schoolvakanties van start gingen. Het manifest dat oproept om de vrijheid van meningsuiting niet te laten kapen door een kleine groep radicale mensen. Ik ben het daar van harte mee eens, al vond ik het niet handig dat zij met voorbeelden kwamen, waarmee het eigen punt werd afgezwakt. Het gaat tenslotte niet om de mening zelf, maar om de manier en radicaliteit waarmee de mening wordt geuit.

Ik constateer een algehele tendens op dit vlak en ik hoop dat we misschien weer eens wat milder gaan worden tegen elkaar. Zo zag ik termen als 'Rutte rot op' rondom de coronamaatregelen en misschien moet ik maar zwijgen over wat Carola Schouten naar haar hoofd kreeg geslingerd afgelopen jaar. Het is van alle tijden om af te rekenen met elkaar. Liever spreken we elkaar en vooral onze overheden aan op hun beleid en niet op hun persoon.

Door social media wordt men soms extra opgehitst doordat de één zijn mening nog harder wil uiten dan de ander. Laat het alsjeblieft geen tendens worden die door alle slechte voorbeelden in de media naar onze prachtige sector en uw prachtige bedrijven overwaait. Met verschil van meningen kom je verder en het heeft de sector ver gebracht. Hoe we omgaan met gewassen als tomaat, roos, komkommer en chrysant is vooruitstrevend en duurzaam. De meningen zijn en waren door de jaren heen écht niet allemaal hetzelfde als het gaat om bijvoorbeeld middelengebruik en kijk eens waar we nu staan als sector. Daar zijn pittige debatten over gevoerd, dat weet ik zeker, maar met al deze meningen en respect voor elkaar zijn we heel ver gekomen.Dat debat moet altijd voortgaan.

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v