Blog: Zo, weer wat geleerd!

16-09-2019    09:15   |    Suzanne Moor

Een weblog van Suzanne Moor. Zij is contentmarketeer bij Royal Brinkman. Moor schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Het meisje achter de kassa tikt een aantal keer verhit met haar vingers op het touch screen. Haar ogen schieten van boven naar beneden over het scherm. ‘Ehh, mevrouw…’, klinkt het twijfelend. Met vragende ogen kijkt ze me aan, met in haar had het zakje met zoete aardappelen die ik net op de band heb gelegd. ‘Wat zijn dit precies?’

Slimme camera
Ik ken de struggle; tien jaar geleden zat ik in hetzelfde schuitje. Leuk hoor, al die verschillende groente- en fruitsoorten, maar voor kassières soms best een uitdaging. Dat moet anders, dachten ze bij de Belgische supermarktketen Colruyt. Zij testen momenteel de mogelijkheid van automatische productherkenning van groente en fruit met behulp van artificial intelligence. Een slimme camera die boven de weegschaal hangt, maakt een foto en bepaalt op basis daarvan om welk product het gaat. Ideaal, zeg ik als oud-kassière!

Zelflerende machines
Momenteel is deze slimme camera al zo ver ontwikkeld, dat ‘ie 120 soorten groenten en fruit kan herkennen en dat dit in 97% van de gevallen goed gaat. En iedere dag leert ‘ie op basis van data weer bij. Dit soort technieken op basis van artificial intelligence worden steeds vaker gebruikt, ook in de tuinbouw. Super interessant, maar waar ikzelf vooral heel benieuwd naar was, is hoe dat nou precies werkt, zo’n machine die ‘leert’. Gelukkig weten Google en YouTube – zoals ik eerder al schreef – altijd raad: https://youtu.be/R9OHn5ZF4Uo.

Weer wat geleerd
‘Dat zijn zoete aardappelen’, zeg ik tegen het meisje achter de kassa. ‘O, daar heb ik nog nooit van gehoord’, zegt ze. ‘Weer wat geleerd!’


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

It's a wrap!

Onze collega's van KAS Magazine zijn de afgelopen tijd weer druk geweest met het maken van de nieuwe editie....