Blog: Veranderen van Cultuur

22-06-2021    09:22   |    Dico Drost

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Dico schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Onlangs zat ik met één van de veilingmeesters te praten over van alles en nog wat. Momenten welke eigenlijk niks zeggen maar erg fijn zijn en vaak heel nuttig. Samen waren we het er over eens dat er een cultuurverandering moet plaatsvinden in de sector. Eigenlijk niet alleen in de sector, maar goed… 

Persoonlijk denk ik dat deze ook al gaande is. Deze morgen kwam ik een bericht tegen van iemand van de Rabobank die hetzelfde stelde. “Cultuuromslag nodig in de glastuinbouw”.  Dit is natuurlijk vanuit een ander perspectief en veel breder maar de essentie komt overeen met onze bevindingen.

Wanneer je een bericht op LinkedIn publiceert waarin je duidelijk de frustratie laat merken van wat er niet goed gaat, komt er een reactie als “de toon waarop”.  Hier kan je vele reacties op geven maar je kunt het ook gewoon laten voor wat het is, want die persoon wil niet het gesprek aangaan. Hij (of zij) voelt zich aangevallen terwijl kritiek is meestal bedoeld om bij te dragen aan.

Zelf zit ik nog regelmatig op de tribune te kopen en hoor regelmatig kritiek over hoe dat er aan toegaat, wat voor mensen er zouden zitten etc. etc.  En inderdaad zit er een grote diversiteit aan mensen op de tribune en gebeurt er van alles. Wel is het een systeem wat Nederland een belangrijke positie heeft gegeven in de Hortisector. Inmiddels gaat er veel handel direct maar er wordt dagelijks gekeken naar de gerealiseerde prijzen op de klokken. Deze prijzen hebben er voor gezorgd dat we erg hoge prijzen hebben gekregen dit voorjaar. Op dit moment zorgen de klokken voor lage prijzen maar de producten die weg moeten, worden verkocht. 

Echter is een groot deel van de kopers al aardig op leeftijd en ik zie er maar weinig vernieuwing voor terugkomen. Tevens zie ik beslissingen genomen worden omtrent de veilsystemen welke totaal niet worden overlegd met de mensen die ermee moeten werken. Beslissingen worden genomen op basis van theorie maar blijkt de praktijk toch vaak anders te zijn. Dit is precies waar ik de aandacht op wil leggen.

Wanneer je je rijbewijs wilt behalen moet je eerst theorie doen. Daarna moet je afrijden in de praktijk. De ene heeft moeite met theorie en de ander met de praktijk. De waarde van bloemen en of planten bepalen vergt weer andere kennis waar je niet over kunt oordelen als je je daar niet mee bezig hebt gehouden. De waarde bepalen is heel iets anders dan de kosten van het produceren uitrekenen.

Wat in mijn beleving een andere cultuur is, IS luister naar elkaar, ga het gesprek aan, help elkaar in plaats van een verdere uitbouw van polarisatie. Ik doe wat ik doe omdat ik het leuk vind om met de producten bezig te zijn. De combinatie van praktijk en theoretische kennis zorgt ervoor dat ik mijn eigen veranderingen kan doorvoeren en ontwikkelen waarbij ik moet aangeven dat dit ook niet altijd begrepen wordt. Echter, de mensen die interesse tonen begrijpen me.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...