Blog: Ondefinieerbaar, overpriced en een dubieuze achtergrond!? Doe mij die maar..

21-06-2018    12:53   |    Goedemorgen

Een weblog van Joost van Veen, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Joost is founding partner & food strategist bij Vision Kitchen - Design Thinkers for Food en monitort al vele jaren de mondiale ontwikkelingen op het gebied van food, socio-demografie en retail.

Daar zit ik dan achter mijn PC met een nagenoeg blanco scherm. Ik sluit net een document af waarop ik me tot diep in de avond heb stukgebeten voor een klant. Nu is het dan toch echt tijd om die eerste ‘messcherpe column zonder heilige huisjes’ te schrijven waar ik een paar weken geleden nog zo over aan het opscheppen was. Ik heb mijzelf in mijn leven met enige regelmaat in situaties weten te manoeuvreren waarin ik me bedacht; ‘me and my big mouth’ en dit is er één van.

Ik ben een bevoorrecht mens. Voor mijn werk mag ik met enige regelmaat de wereld over om mezelf al etend onder te dompelen in de cultuur, de voeding en het koopgedrag van mensen op de verschillende continenten. Twee weken geleden was ik voor de London Produce Show iets minder ver van huis. Ik combineer dit soort bijeenkomsten altijd met een rondgang langs markten, supermarkten, groothandels en interessante retail concepten, zo ook in deze stad. In Londen moet je als ‘foodie’ uiteraard langs ‘Borough Market’ (al is het alleen al voor een ‘pint en pub food’ in het geweldige cafe op de hoek van Southwark Street).

Op Borough Market viel me, net als bij veel andere food/farmers/hipsters markets in de wereld, op hoe gek de wereld van lokaal, ambachtelijk en artisanaal eigenlijk in elkaar zit. Daar waar er in de geschiedenis juist labels aan producten werden gehangen of met roodgloeiende stempels werden gebrand om de oorsprong en de kwaliteit van een product te tonen, is het op deze markten juist de kunst om geen enkele vorm van herkenning aan het product mee te geven.

De meeste van deze lokale boeren zullen hun producten vast zonder chemicaliën en met heel veel liefde hebben geteeld, maar waar extreme prijzen worden gerekend (‘local grown organic heirloom tomatoes, only 8 pound 50 for half a kilo sir’) voor ondefinieerbare “biologische” producten, daar is de prikkel tot gesjoemel wel heel erg groot. Je zou het bijna uitlokking kunnen noemen.

Hoe raar is het eigenlijk dat bij een groeiende groep consumenten het vertrouwen in het huidige voedingssysteem zo beschadigd is dat ze liever hun lot in de handen leggen van een lokale biologische belofte. De onherkenbare 'heirloom tomaten’ worden als lokaal en biologisch verkocht terwijl hier voor ‘hetzelfde geld’ tomaten van niet duurzame herkomst tussen zouden kunnen zitten. Ook voor deze sympathieke ‘bebaarde en betatoeëerde' marktkoopmannen is er namelijk een serieuze perverse financiële prikkel aanwezig op deze farmers markets. Helaas leven we inmiddels in een tijd dat het bijna politiek incorrect is om kritisch te zijn op al deze opkomende ‘sociale en duurzame’ voedingsinitiatieven.

Nu hoor ik de mensen denken ‘ja maar daar zijn de instanties voor. Die zien er op toe dat dat allemaal eerlijk gaat’. Dat klopt. Er zijn inderdaad instanties die er op toe zouden moeten zien dat wij als samenleving niet bedonderd worden. Helaas werd mijn achterdocht binnen twee weken opnieuw bevestigd door het nieuws van deze week over het falen van SKAL bij een groot aantal ‘biologische’ pluimveehouders. Met dit in mijn achterhoofd ben ik er alleen nog maar meer verbaasder over hoe die groeiende groep consumenten denken dat ze de wereld en hun gezondheid goed doen door ondefinieerbare ‘biologische  producten te kopen. Dit blinde vertrouwen in een wereld vol voedselschandalen (veelal vanuit diezelfde financiële prikkel) daar krijg ik mijn hoofd maar niet omheen. Wellicht dat wat nachtrust zal helpen. in de tussentijd ‘slaap zacht lieve burgers. De instanties waken over u'.

Morgenochtend gaan we bij Vision Kitchen weer verder met puzzelen op hoe we, middenin de vierde industriële revolutie, met al de voorhanden zijnde technologie de herkomst van producten wel echt kunnen garanderen. Ook voor die kleine lokale boeren en telers.


Reacties (1)

Evelien at 22.06.2018

WElkom!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Koningin bezoekt Eosta

Eosta, importeur van biologische groenten en fruit, krijgt op 4 december bezoek van koningin Máxima. Het bedrijf in Waddinxveen is winnaar...