Blog: 'Komkommers: voor als je graag op water kauwt'

16-03-2018    10:32   |    Matthijs van den Beukel

Een blog van Matthijs van den Beukel, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Matthijs is online redacteur bij Goedemorgen en content creator bij Speax.

Laat ik beginnen te stellen dat ik niks heb tegen komkommers. Sommige van mijn beste vrienden eten wel eens komkommer. Maar, eerlijk is eerlijk, komkommers zijn ietwat saai en nikszeggend. Als je tegen iemand “je hebt het charisma van een komkommer” zegt, ben je geen complimentjes aan het uitdelen.

Wasserbombe
Weet je nog? De wasserbombe-heisa? Duitsers die onze tomaten, ONZE TOMATEN, wegwuifden vanwege gebrek aan smaak? Dat zuurkool het hoogtepunt van je nationale cuisine is en dat je dan zeikt over de smaak van een tomaat, dan heb je lef.

Maar goed, een hoop gedoe, gezeik en de opkomst van tomatenmessias Ton Janssen en zijn Tasty Tom later, maar nu hebben we wel een partij variaties aan goddelijk heerlijke tomaten waar je u tegen zegt. Hollandse tomaten zijn zalig en veroveren de wereld. Ze zouden de complete Griekse mythologie moeten herschrijven met Hollandse tomaten in plaats van nectar.

Plofkomkommer
De komkommer groeit in ongeveer twee weken van minder dan 50 gram naar 400 tot 450 gram. En bestaat voor 94% uit water. Plofkomkommer dus. Als dit niet de definitie van een wasserbombe is, dan weet ik het ook niet meer. Een komkommer is een groen zakje water waar je op kunt kauwen. Daarom snap ik bijvoorbeeld komkommershampoo ook niet zo goed.

“Oh, vet, deze shampoo heeft komkommer-extracten.”
“Je bedoelt dat de shampoo water bevat?”
“Nee, komkommer-extracten.”
“Het enige dat je uit komkommer kunt extraheren is water.”
“Dit is pure komkommerhaat. Ik ga je ontvrienden op Facebook.”

Unique selling point
Ik hou van komkommer, laat dat duidelijk zijn. Man, komkommer, daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken. Let wel: ‘voor’, niet ‘mee’. Toen ik ooit een bijbaan had in een tomatenkas, nam ik voor de lunch een complete komkommer mee om te verorberen. Topspul.

Komkommers zijn fris en een ingrediënt van de beste salades ter wereld. Er zit vitamine B in, en vitamine C. Ook een beetje ijzer, vezels, calcium en wat er nog meer op het lijstje van Wikipedia staat. Maar vooral water en het wordt tijd de komkommermarketeers deze eigenschap juist gaan uitbuiten in het verhaal dat over komkommers verteld wordt.

Wat nou als we een eventuele wasserbombe-rel over komkommers gewoon overslaan en direct met een oplossing komen? Of nog beter, het watergehalte van de komkommer juist gebruiken als positief punt? Draai het om: het feit dat er in komkommer water zit, kun je ook inzetten als unique selling point.

#FitGirls
In een komkommer van 450 gram zit 0,4 liter water. Dus in plaats van zo’n totaal niet duurzaam flesje duur mineraalwater mee te zuilen, kun je ook gewoon een komkommer “eten”. Waar blijven de foto’s op Instagram van social influencers met komkommers en de hashtag #FitGirlsLoveKomkommer. Misschien een iets minder dubbelzinnige hashtag verzinnen zodat mensen niet denken dat je biologische dildo’s aan een plant laat groeien in je kas, maar u snapt het punt: komkommers zijn de oplossing voor het overschot aan plastic flesjes.

In deze tijd van fit blijven, water drinken en een sportieve levensstijl kan de komkommer een uitstekende rol spelen. Een komkommer is gewoon ‘nature’s waterbottle’. Perfect!

Er zit zoveel (marketing)potentie in de komkommer. Nu nog wat smaak. En misschien wat andere kleuren, zodat je de komkommer kan ‘color coordinaten’ met je sportkleding? Ik loop op de zaak vooruit. Bij het begin beginnen: met een komkommer droog je nooit uit, en dat is een goede zaak.

Stay hydrated, drink meer komkommer!


Reacties (3)

Evelien at 16.03.2018

Proost!

Martine van der Meer at 16.03.2018

Leuke blog, leuk geschreven!

Marcel van Koppen at 17.03.2018

Inderdaad proost, leuke blog!
En dan te weten dat ze zeker wel bestaan: komkommers waar juist minder water in zit:
- diverse soorten smaakvolle snack komkommertjes
- komkommers met een kleine kern en meer droge stof: voor de convenience-industrie en op broodjes
- komkommers voor de moderne buitenlandse keuken, zoals Asian WOK komkommers

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lokale inzet energietransitie

'De innovatieve glastuinbouwsector loopt voor, met name op het gebied van de verduurzaming van warmte', opende wethouder Frank van Kuppeveld...