Blog: Jaloers

05-12-2019    09:22   |    Ronald Grootscholten

Een weblog van Ronald Grootscholten voor Goedemorgen. Ronald is partner en senior adviseur bij Florpartners. Hij schrijft deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Afgelopen dinsdag mochten we voor 120 studenten Bedrijfskunde van de Haagse Hogeschool een presentatie geven. Bijna niemand met een tuinbouwachtergrond. En wat blijkt? Heel veel enthousiasme.

Je zal jong zijn en de tuinbouw zien zitten. Wow, wat heb je dan veel perspectief. Een bijna eindeloze hoeveelheid mogelijkheden. En dat in een sector waar je alleen maar met gezond en genieten bezig bent.

Het aantal functies is de afgelopen jaren hard gegroeid. Data-analist, laborant, robottechneut en namen van functies als productowner en scrummaster zouden we 10 jaar geleden associëren met Silicon Valley. Vooral niet met de tuinbouw. Liever een functie aan de marketingkant? Ook die mogelijkheden zijn er, hoewel het natuurlijk veel te traag gaat. Het marketing-gen wordt langzaam maar zeker in het Nederlandse tuinbouwcluster veredeld.

Wil je carrière bij een corporate, een familiebedrijf of een startup? Geen punt, het kan in de tuinbouw. Praktisch of wetenschappelijk? Check. De kerk in het dorp blijven zien of de skyline van Hong Kong? Check.

Kortom, wat mij betreft mag mijn carrière nog 50 jaar duren. Jaloersmakend gave kansen. En dan heb ik het ondernemen nog niet eens genoemd. Wat is de toekomst van tuinbouwondernemingen en voor jonge ondernemers? Ik zou zeggen: perspectief meer dan genoeg. Met een berg uitdagingen. Uitdagingen die het uiterste uit jezelf halen. Daar gaat ie. We gaan van familiebedrijven naar bedrijf van families. Van transactiegericht naar steeds meer samenwerking in de keten. Vraag gestuurd krijgt langzaam maar zeker handen en voeten. Partnerships met toeleveringsbedrijven groeien. We gaan consortia opzetten om in het buitenland structureel aanwezig te zijn in plaats van naar binnen vliegen en weer weg.

Kan je deze uitdagingen nog wel alleen aan? Zijn de capaciteiten intern aanwezig? De genoemde uitdagingen vragen om samenwerking en ‘connectivity’. Dat is niet per se makkelijk. Als samenwerkingsspecialist zeggen wij regelmatig tegen klanten: wil je gaan samenwerken? Doe het vooral niet. Het kost tijd, energie en soms ergernis. Maar richt je de samenwerking goed in en heb je de juiste partners, dan gaat het soms wat langzamer maar kom je verder. Krijg je energie in plaats van dat het energie kost en word je zelf opgestuwd.

Je zal jong zijn en de tuinbouw zien zitten. Wow.Reacties (1)

Evelien at 06.12.2019

Mooi verhaal!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw bestuurslid BBH

Per 11 september is Rieneke van der Houwen toegetreden tot het bestuur van Bloemenbureau Holland (BBH). Zij...